HemNyheterTillverkningSTMicroelectronics investerar i Italien – fler Chips Act-projekt på gång

STMicroelectronics investerar i Italien – fler Chips Act-projekt på gång

Bolagets satsningar i Catania utvigdas till att bli en fullserviceanläggning för kiselkarbid från ax till limpa.

När EU vill ”ta hem” tillverkningen av halvledare har det främst varit Tyskland, med sina ekonomiska muskler, som lyckats bäst bland medlemsländerna. En annan gigant som gjort klart att de vill ha en del av kakan är Italien, som med blandad framgång försökt locka företag med löften om miljardstöd. En storvinst var en paketeringsfabrik från Intel – som sedermera bytte fot och förlade projektet i Polen. Desto större lycka har landet med handelsunionens inre aktörer.

Nu går fransk-italienska STMicroelectronics ut med att de avser investera fem miljarder euro i sicilianska Catania. Den italienska staten skjuter till inget mindre än två miljarder euro, hela 40 procent, ett direktstöd som görs inom ramen för EU:s Chips Act. Något som gör projektet extra intressant är STMicroelectronics utfästelse om att det blir världens första anläggning med helt vertikal tillverkning av chip på kiselkarbid.

The fully integrated capabilities unlocked by the Silicon Carbide Campus in Catania will contribute significantly to ST’s SiC technology leadership for automotive and industrial customers through the next decades. The scale and synergies offered by this project will enable us to better innovate with high-volume manufacturing capacity, to the benefit of our European and global customers as they transition to electrification and seek more energy efficient solutions to meet their decarbonization goals.

– Jean-Marc Chery, Ordförande och VD, STMicroeletronics

Det nya projektet kompletterar STMicroelectronics redan existerande anläggningar, däribland dess senaste som tillkännagavs så sent som oktober 2022. Då handlade det om en ny fabrik för tillverkning av kiselkarbid på 150 millimeter stora wafers – ett projekt för 4 miljarder euro, varav italienska staten stod för 730 miljoner euro. Den nu avtäckta anläggningen ska istället tillverka på wafers om 200 millimeter.

När allt väl står klart ska STMicroelectronics kunna tillhandahålla kunder kraftelektronik och bistå med alltifrån forsknings- och utvecklingsstadiet (FoU) till tillverkning och paketering till en färdig produkt. Detta menar STMicroelectronics gör dem väl positionerade att tillhandahålla kretsar på kiselkarbid för användning i alltifrån elfordon till industri och infrastruktur – kort sagt för samtliga aktörer som behöver dra sitt strå till elektrifieringen av samhället.

Löftet om världens första helt vertikala produktionslinje för kiselkarbid beräknas bli en utdragen historia. Målet är att gå in i produktion 2026, men först 2033 ska fabriken har skalat upp till full kapacitet med 60 000 wafer starts per month (WSPM).

Fler EU-investeringar på ingång

I samband med tillkännagivandet berättade Margrethe Vestager, dansk EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, att hon väntar sig att EU godkänner fler statligt delfinansierade projekt inom ramen för Chips Act, rapporterar Reuters. Hon tillade dock att hon inte vet exakt när, men att det bör ske ”relativt snart”.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också