Nyligen införde USA hårdare restriktioner för export av halvledarutrustning och verktyg tillverkade i landet. I udden som riktas mot Kina ingår även teknik och utrustning tillverkad med hjälp av amerikanska patent, vilket i praktiken inkluderar praktiskt taget allt som krävs för att tillverka avancerade chip. Beskedet fick halvledarrelaterade aktier att dyka och skapade oro hos bolag med tillverkning i Kina.
Två av dessa är sydkoreanska SK Hynix och Samsung, som enligt tidigare uppgifter till Reuters skulle få vissa undantag från de nya restriktionerna. Båda företag har flertalet fabriker i Kina som tillverkar avancerade DRAM- och NAND-minneskretsar. Det hela bekräftas nu av SK Hynix, världens näst största minnestillverkare efter Samsung, som går ut med att det USA:s handelsdepartement (Department of Commerce) undantar bolaget under ett års tid.
Our discussions with the Department of Commerce led to an approval to supply equipment and items needed for development and production of DRAM semiconductors in Chinese facilities without additional licensing requirements. […] Continued supply of equipment means a stable provision of memory chips to the world. Along with the Korean government, we will continue our consultations with the Department of Commerce and make our utmost efforts to operate our plants in China in a stable way, while continuing compliance with applicable laws and regulations.
– SK Hynix
USA:s nya exportrestriktioner betyder inte att aktörer som SK Hynix och Samsung måste upphöra med produktion av moderna kretsar i Kina, däremot att de inte får inhandla ny utrustning som möjliggör detta. Undantaget innebär således att SK Hynix har ett år på sig att göra inköp av litografisk utrustning till sina faciliteter och påbörjade projekt i Kina. Därefter måste de ansöka om en licens hos det amerikanska handelsdepartementet, licenser som sannolikt inte kommer delas ut frikostigt.
I ekvationen till USA:s beslut om undantag hör säkert relationen till Sydkorea och att de inte vill kasta allt för mycket grus i maskineriet hos världens två största minnestillverkare. Å andra sidan är det just minnesprodukter där Kina har bäst chans att nå kommersiell framgång, något företag som YMTC (Yangtze Memory Technologies) och CXMT (Changxin Memory Technologies) vittnar om. Inte minst YMTC som förser Apple med minneskretsar i produkter som säljs i Kina.
I övrigt kan det amerikanska exportförbudet ses som drakoniskt mot Kina och väntas påverka landets ambitioner om självberoende rejält. Kinesiska Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) som är i full gång med att försöka kommersialisera en med relativa mått avancerad 7-nanometersteknik kommer få svårt att få tag på EUV-litografiska maskiner, men även äldre DUV-maskiner som krävs för tillverkning av alla kretsar. Förutsatt att Kina inte lyckas runda restriktionerna väntas det ta många år innan de har förmågan att tillverka egna motsvarande maskiner, inte minst av EUV-typ som tog nederländska ASML över 15 år att framställa.
SK Hynix undantag ska även gälla Samsung, som ännu inte kommenterat uppgifterna.