HemNyheterPolitikSIA: "Huawei bygger skuggnätverk för halvledartillverkning i Kina"

SIA: ”Huawei bygger skuggnätverk för halvledartillverkning i Kina”

Stora pengar i rörelse när Huawei investerar i inhemsk halvledartillverkning.

Industriorganisationen Semiconductor Industry Association (SIA) har gått ut och varnat för att Huawei är i full färd med att bygga upp ett mångfacetterat ekosystem av halvledarleverantörer i sitt hemland. Målet är enligt Bloomberg att kunna använda nätverket för att runda de restriktioner som bolaget blivit föremål av, i både Nordamerika och Europa – allt för att främja Kina som en halvledarmakt att räkna med.

Under fjolåret uppges Huawei ha tillskansat sig motsvarande 30 miljarder USD i stöd från statligt och regionalt håll, främst från teknikstaden Shenzhen. Dessa pengar uppges ha använts till att köpa åtminstone två faciliteter av relevans för halvledarutveckling och tillverkning, medan ytterligare tre anläggningar är under byggnation. Sagda faciliteter kan, om de till synes verkar utanför Huaweis paraply, komma att användas för att handla med omvärlden som oberoende bolag.

Given the severe restrictions placed on Huawei, Fujian Jinhua, PXW and others, it is no surprise that they have sought substantial state support to attempt to develop indigenous technologies

– Bureau of Industry and Security

Till Bloomberg uppger USA:s Bureau of Industry and Security (BIS) att Huaweis drag inte kommer som någon överraskning, till följd av ”hårda restriktioner på Huawei, Fujian Jinhua, PWX med flera”. Vidare noterar BIS att bolagen som omfattats av restriktionerna sökt stora stödpaket för att utveckla inhemsk teknik, som i fallet Huawei innebär en återgång till systemprocessorer för mobila enheter byggda hos SMIC på 14 och 12 nanometer.

Frågan om subventioner är också en het potatis. Varje gång den kommer på tal i halvledarsektorn pekar Kina gärna på USA och meddelar att en inte obetydlig andel av nordamerikanska halvledarsatsningar får stöd på olika sätt, däribland via CHIPS and Sciences Act. Enligt Bloomberg delar dock Kina ut ungefär lika mycket statliga stöd för halvledarprojekt som resten av världen sammanlagt – trots det sticker summan 30 miljarder dollar till enbart Huawei ut.

För pengarna har nämligen Huawei köpt fabriker, fabs, från Fujian Jinhua och Qingdao Si’En för att kunna producera både DRAM och kraftelektronik och mikrokontrollers. Därtill är tre nya samriskbolagsliknande upplägg i full färd i Shenzhen med Swaysure, PWX och PST, en trio bolag som kombinerat med kontraktstillverkaren SMIC och bildpaneltillverkaren BOE praktiskt taget kan producera det mesta Huawei behöver för mobiltelefonproduktion inom Kinas gränser.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också