HemArtiklarRecensionerSemi14 testar: DDR5 mot DDR4

Semi14 testar: DDR5 mot DDR4

Vi reder ut vilka anledningar, om några, det finns att välja DDR5 över DDR4 i dagsläget.

Slutledning

Jämför vi äpplen mot äpplen inom JEDEC-specifikationer krossar DDR5 sin föregångare sett till läs- och skrivhastigheter. Det DDR5 vinner på högre sekventiell prestanda tappar tekniken i åtkomsttider, där till och med DDR4-minne av enklare sort endast behöver 60 procent av tiden DDR5 kräver för åtkomst.

Minneskontrollern i Core i9-12900K tillåter också antingen riktigt låg latens eller riktigt, riktigt höga frekvenser för DDR4. Under våra tester nådde vi momentant 5 333 MT/s, medan 5 000 MT/s var stabilt i hela vår testsvit. Allt över 3 200 MT/s krävde precis som Intel utlovat Gear 2 och fullkomligt förstörde åtkomsttiderna till fördel av högre bandbredd.

Även DDR4-5333 fungerade – sånär som på läsprestandan som blev ruskigt dålig

Fascinerande nog var DDR4 i 5 000 MT/s bättre än DDR5-5600 på många punkter. Dessa frekvenser är möjliga att uppnå tack vare SK Hynix DJR-kretsarna Kingston (och andra tillverkare) utrustar sina mest extrema DDR4-minnen med. Värt att notera här är att spänningen är lika extrem som bandbredden, Kingston har specificerat modulerna till 1,55 volt, en markant ökning från JEDEC:s 1,2 volt.

För att återvända till DDR5 fick vi aldrig hastigheter om 6 000 MT/s att fungera i vårt testsystem och kunde därför inte riktigt bjuda på de siffror vi hade hoppats på. Klart står att DDR5 precis som utlovat bjuder på hiskeligt höga bandbredder från start, men elefanten i rummet är åtkomsttiderna som snuddar vid 80 nanosekunder.

Gigabyte har med hjälp av våra efterforskningar konstaterat att dagens testminnen, KF446C19RBK2/16, i kombination med Z690 Aero G helt enkelt inte fungerar i Gear 4 för tillfället. Med Gear 4 hade vi sannolikt överskridit 90 nanosekunder i 5 600 MT/s och fullständigt skjutit prestandan i sank, även om vi gärna hade jagat ännu högre bandbredd på bekostnad av åtkomsttid – för vetenskapens skull.

DDR5 är framtiden – men nyttan för konsumenter är i nuläget svår att se

Den nya minnestekniken är med andra ord alldeles utmärkt för dig som pysslar med sekventiella operationer där rå bandbredd krävs. Om ditt huvudsakliga användningsområde istället premierar lägre åtkomsttider finns i nuläget ingen anledning att fundera på den nya minnestekniken. Early adopters får i vanlig ordning ta smällen på konsumentsidan.

Kikar vi istället framåt mot sommarens kommande server- och entusiastplattformar i Intels serie Sapphire Rapids kommer saker och ting se annorlunda ut. I serverhallarna sker sekventiella beräkningar på löpande band, och där håller sig minnena inom JEDEC:s specifikationer. DDR5 och dess bandbredd och lägre spänning kommer bli svårslagen i den typen av bruk.

Även på konsumentsidan kommer DDR5 sannolikt utvecklas för att på sikt komma ned i betydligt lägre åtkomsttider i takt med att frekvenser ökar ytterligare och framförallt minneskontrollrar förbättras.

Tack till Gigabyte, Intel och Kingston för hårdvaran som gjort detta test möjligt.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också