HemNyheterHalvledareSamsung räds konkurrensnackdel från USA:s restriktioner

Samsung räds konkurrensnackdel från USA:s restriktioner

Bolaget väntar sig tappa mark om redovisningskrav gällande kinesiska kunder kvarstår.

Samsung Electronics har varnat det amerikanska handelsdepartementet för att sanktionerna mot Kina kan komma att hindra innovation och föra med sig ”oönskade konsekvenser”, rapporterar Digitimes. Samsung och Sydkorea har i det amerikansk-kinesiska handelskriget haft sitt eget spår där sydkoreanska minnestillverkare undantagits från restriktionerna för att expandera i Kina – och Samsung söker av allt att döma nu att undvika än värre splittring inom halvledare stormakterna emellan.

Specifikt handlar Samsungs förfrågan till det amerikanska handelsdepartementet om att minska rapporteringsbördan för foundry-verksamheten, enligt Korea JoongAng Daily. Det nuvarande regelverket kräver att bolag likt Samsung, TSMC och UMC redovisar sina kunder för handelsdepartementet kvartalsvis, för att undvika att avancerade kretsar säljs till bolag på USA:s sanktionslista.

Samsungs farhåga uppges vara att bolaget kommer förlora mark inom kontraktstillverkning till inhemska alternativ till Kina – i praktiken en protest mot att inte både få äta kakan och ha den kvar. Samsung har till skillnad från praktiskt taget alla kinesiska halvledarbolag betydande tillverkning i USA riktad mot amerikanska bolag, och syftet med protesterna mot handelsdepartementet är en förhoppning om att inte sporra Kina att bli självförsörjande inom halvledare snabbare än nödvändigt.

Det hela låter sig inte heller ske i ett vakuum. Efter president Donald Trumps tullars vara eller icke vara är osäkerheten i halvledarsektorn större än på länge, där andra bolag med betydande försäljning i Kina likt Applied Materials och KLA samt branschorganisationen Semiconductor Industry Association (SIA) också uppges ha lämnat in feedback till handelsdepartementet.

Hela skulden ska dock inte tillskrivas Donald Trump, då kärnfrågan gäller Joe Bidens avskedspresent till halvledarvärlden – nämligen redovisningskrav på kretsar om 14/16 nanometer och mindre med 30 miljarder transistorer eller fler. Systemet kan jämföras med bankvärldens Know Your Customer-regelverk (KYC), där tillverkande foundry-bolag har ansvaret för att verifiera kunder och kretsarnas slutdestination.

Enligt Samsung innebär detta ett bakslag för bolagets expansionsplaner i Kina. Inte för att bolaget aktivt hyser ambitioner att sälja kretsar till ljusskygga bolag – utan för att kinesiska bolag helt enkelt inte skulle vilja att amerikanska intressen ska ha information om hur många kretsar de köper från Samsung. Det i sin tur skulle spä på Kinas satsningar på inhemsk tillverkning i bolag som SMIC och landets konsolidering av andra utrustningsleverantörer, menar analytiker.

Protester till det amerikanska handelsdepartementet till trots lär Samsung inte vara i en position att stävja Kinas ambitioner om självförsörjning. Landet stöttar sitt enskilt största foundry-hopp SMIC till den grad att bolaget har branschens sämsta bruttomarginaler, samtidigt som nya fabs byggs i högre takt i Kina än i resten av världen sammanlagt. Detta, noterar Digitimes, gör SMIC till Samsungs kanske enskilt största konkurrent just nu, trots ett tillverkningstekniskt försprång.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.

Läs också