Sydkoreanska Samsung kommer inte knoppa av sin foundry-verksamhet, bolagets enhet för kontraktstillverkning av kretsar. Förra veckan florerade rapporter om att bolaget likt Intel övervägde ett eventuellt avyttrande till följd av motgångar och svaga finansiella resultat, men nu meddelar bolagets ordförande Jay Y. Lee att det inte är aktuellt i ett samtal med nyhetsbyrån Reuters.
Bolagets halvledardivision gjorde år 2023 en förlust om motsvarande 2,4 miljarder USD och väntas även i år göra förlust med över 2 miljarder. Som Semi14 tidigare rapporterat grundar det hela sig i att Samsung investerar stort för att kunna producera kretsar i den absoluta spjutspetsen, 3 och rentav 2 nanometer, medan kunderna istället flyr till TSMC.
År 2019 gjorde Samsungs Lee utfästelsen att bolaget till år 2030 skulle vara större än just ledande TSMC. Sedan dess har det koreanska bolaget backat från en marknadsandel om knappa 20 procent till cirka 10 – medan TSMC praktiskt taget roffat åt sig hela Samsungs tapp och gått från runt 50 till 60 procent av marknaden.
Samsung har i omgångar attraherat större kunder likt Nvidia och Qualcomm, men båda lyser numera med sin frånvaro. I fallet Nvidia var Samsung under kontrakt för att tillverka kretsar för konsumentgrafikkort på 8 nanometer med start år 2019, medan TSMC tillverkade motsvarigheterna för datacenter på 7 nanometer. Resultatet var under pandemin en svår brist på produkter för konsumenter, som inte enbart kunde tillskrivas hög efterfrågan, men också svårigheter för Samsung att faktiskt leverera på sina löften sett till volymer.
Trots att Lee menar att hans bolag inte ger upp har Samsung lagt sina planer på tillverkning på 2 nanometer i amerikanska Texas på is tills vidare. Till Reuters säger Lee att det hela är en ”tuff situation” med ett val som står för dörren, detta trots att projektet redan tilldelats 6,4 miljarder USD från den amerikanska Chips Act-kassan.
Oavsett ser Samsung inte ut att ändra någonting gällande sin halvledardivision i närtid. Dess kontraktstillverkare ligger fortsatt inbakad i samma affärsenhet som kretstillverkningen under Samsung-flagg, vilket i sig skapar en intressekonflikt och ett problem för bolagets ambitioner. Till skillnad från TSMC som är en helt fristående kontraktstillverkare utan egna produkter tillverkar Samsung systemprocessorer (SoC) och är samtidigt världens största minnestillverkare – ett liknande problem som Intel Foundry tampas med i sin jakt på kunder.