HemNyheterAffärerSamsung fortsätter storsatsa 2023 – trots lägsta resultat på åtta år

Samsung fortsätter storsatsa 2023 – trots lägsta resultat på åtta år

När andra bromsar trampar elektronikjätten gasen i botten med sina planerade investeringar för 2023.

Halvledare har på kort tid gått från bristvara till överkapacitet som direkt följd av det rådande omvärldsläget. Värst drabbat är minnesmarknaden som är i fritt fall och det mesta pekar på att botten ännu inte är nådd. Hårdast drabbad är marknadsledaren Samsung, vilket blir än mer tydligt när bolaget redovisar sin kvartalsrapport för 2022 års fjärde kvartal.

För fjärde kvartalet redovisar Samsung en omsättning om 70,64 biljoner sydkoreanska won (KRW) och en vinst på 4,31 biljoner KRW, motsvarande 364 miljarder kronor, vilket är en tillbakagång med hela 69 procent jämfört mot samma period 2021. Den avdelning av konglomeratet som backat mest är just minnesverksamheten, något Samsung tillskriver att överlager hos kunder kraftigt sänkt efterfrågan.

Tillbakagången på minnesmarknaden beskrevs av Trendforce i slutet av 2022 som den värsta sedan finanskrisen 2008. Marknadsbedömare hade därför räknat med att Samsung skulle dra ned på sina planerade investeringar för året. Som Samsung tidigare antytt och flera rapporter gjort gällande blir så inte fallet, utan den sydkoreanska elektronikjätten går emot trenden och fortsätter trampa gasen i botten.

Att Samsung inte följer ekonomiska upp- och nedgångar är en vanlig företeelse historiskt. Under finanskrisen växlade bolaget på bekostnad av vinstmarginal upp sina investeringar, vilket fick mindre aktörer som Elpida Memory och Qimonda att gå omkull och i praktiken lämna oss kvar med dagens triumvirat bestående av just Samsung, Micron och SK Hynix på DRAM-sidan, medan Kioxia och Western Digital även finns på NAND-sidan. Det var också under denna period Samsung ensamt svarade för runt 50 procent av minnesmarknaden, att jämföra med cirka 40 procent i dagsläget.

Regarding next-generation GAA processes, the 3nm first-generation process is currently being mass-produced with a stable yield and based on the first-gen mass-production experience, the development of the 3nm second-generation process is progressing rapidly. In addition, for the process for automotive and following the mass production of 5nm, the Company started developing 4nm.

Vid sidan om att fortsätta bygga ut kapaciteten för minnestillverkning ska även foundry-delen växa. Dels meddelar Samsung att bolagets första generation 3 nanometer med GAAFET-transistorer är inne i storskalig produktion med ”stabil yield” och att utvecklingen av andra generationen, som väntas bli volymprodukten för externa kunder, går snabbt framåt. Elektronikjätten har även inlett produktion på en 5-nanometersprocess särskilt anpassad för bilindustrin och har inlett utvecklingen av ett mer avancerat dito på 4 nanometer.

In 2023, demand may fall temporarily in the first half of the year due to the economic slowdown and inventory adjustments. However, the Company expects market demand to recover in the second half, centering on HPC and Auto sectors.

Att bolaget fortsätter investera som tänkt betyder inte att det sker utan förändring av hur pengarna fördelas inom verksamheten. En del av det planerade investeringskapitalet för 2023 skiftar om från byggnation av nya fabriker till forskning och utveckling, där ett fokusområde är 2 nanometer och just fler specialiserade tekniker för såväl bilindustrin som den breda flora uppkopplade produkter inom kategorin sakernas internet (IoT).

Även om planen är att fortsätta ösa pengar på över sina halvledarverksamheter kommer Samsung i viss mån hålla igen på minnessidan. Samtidigt som Samsung fortsätter bygga ut medger de ett en del av bolagets fabriker kommer gå på tomgång under större delen av 2023 innan marknaden vänder mot slutet av året, vilket är en mer optimistisk prognos än vad andra marknadsbedömare och konkurrenter tror på.

Att Samsung tänker långsiktigare än sina konkurrenter och ängsliga aktieägare har sina orsaker. Fram till 2026 avser bolaget växa inom kontraktstillverkning från dagens 100 kunder till 300, något som ska ske bland annat genom investeringar av så kallade legacy nodes (sv. äldre noder) på 16 nanometer och äldre. Det är ett segment som står för runt 50 procent av ärkerivalen TSMC:s omsättning.

Samsung har även ett nytt hot i form av Intel, som med dotterbolaget Intel Foundry Services tänker slå sig in som nummer tre av bolag med spjutspetstekniker i arsenalen. Därtill har Intel kommunicerat att de till 2030 avser bli världens näst största kontraktstillverkare, en titel som idag innehas av Samsung.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också