Sommaren 2022 basunerade Samsung ut att de var igång med produktion på 3 nanometer, långt före konkurrenten TSMC. Tillverkningstekniskt var bolaget åtminstone ett par år före resten av branschen med att introducera transistorer av typen Gate-All-Around Field Effect Transistor (GAAFET), som ska ge betydande fördelar sett till prestanda och energieffektivitet jämfört med FinFET. Med detta ansåg sig Samsung ha ett försprång och hoppades kunna norpa kunder från ärkerivalen TSMC.
Uppgifter till sydkoreanska Tech World gör gällande att Samsungs satsning på 3 nanometer inte burit frukt, då bolaget ännu inte lyckats få en storkund att nappa på tekniken. Istället är det TSMC som potentiella klienter likt AMD, Intel, Nvidia och Qualcomm vänt sig till för att tillverka kretsar i spjutspetsen. Tilläggas här är att TSMC fortfarande har den på pappret mindre potenta transistortypen FinFET och introducerar GAAFET först med 2 nanometer, som ser ut att sjösättas först under 2026.
Att Samsung inte nått framgång med sin 3-nanometersteknik tillskrivs framförallt att det råder stor skepsis kring bolagets förmåga att leverera acceptabel yield. Vid Samsungs lansering talades det om katastrofal yield och även om det idag talas om betydande förbättringar saknas trovärdiga uppgifter om hur tekniken står sig idag. Samsung själva talar endast om en stabilt uppåtgående trend och att de är i förhandlingar med flera potentiella kunder.
Under november framgick att AMD avser tillverka serverprocessorer hos Samsung under kodnamn ”Prometheus” med arkitekturen Zen 5C på 4 nanometer. AMD ska initialt ha övervägt bolagets 3-nanometersteknik, men valt den äldre och mer finpolerade 4 nanometer just på grund av frågetecken kring just yield. Bolaget ska dock även tillverka processorer på mer avancerade 3 nanometer, men detta blir hos TSMC som genom Apples senaste Iphone- och Macbook-produkter bevisat att det är en teknik mogen storskalig produktion.
Det ljumna intresset ska ha fått Samsung att skala ned utbyggnaden av sina produktionslinor på 3 nanometer under 2024. Det är mycket troligt att tekniken blir ett populärt alternativ längre fram när Samsung haft tid på sig att leverera på sina löften. Detta har varit fallet med bland annat 4 nanometer, som först nu efter ett drygt år på marknaden hamnat i blickfånget hos stora aktörer likt AMD och Tesla.
För den här generationen ser det dock ut som att Samsung förlorat striden om spjutspetsen, men konceptet att vinna kunder genom att hinna först till marknaden består. Under 2025 avser bolaget lansera 2 nanometer och redan två år senare 1,4 nanometer, och i båda fall menar bolaget att allt går ”som planerat”. Huruvida de lyckas leverera på sina löften, eller om det blir repriser av 3 nanometer, återstår att se.