HemNyheterArkitekturerAMD ska tillverka serverprocessorer hos Samsung

AMD ska tillverka serverprocessorer hos Samsung

Efter fem års TSMC-exklusivitet inleder AMD samarbete om tillverkning av Epyc-processorer hos Samsung.

Sedan introduktionen av arkitekturen Zen 2, som tog plats i Ryzen 3000- och Epyc 7002-serien, tillverkad på 7 nanometer har AMD haft TSMC som exklusiv leverantör för sina processorer. Under en längre tid har det talats om att bolaget vill diversifiera sin produktion och med tillverkning i spjutspetsen finns idag enbart ett realistiskt alternativ – Samsung.

Nu rapporterar sydkoreanska Chosun Biz att Samsung slutit avtal med AMD om att tillverka den senares Epyc-serverprocessorer med en 4-nanometersteknik. Samsung har idag fyra varianter av 4 nanometer till förfogande, varav tre är ämnade mobila tillämpningar (SF4, SF4E och SF4P) och en helt ny kallad SF4X för High-Performance Computing (HPC). Då energitörstiga doningar i regel hamnar i den senare kategorin är det mycket troligt denna som är aktuell för AMD.

Den krets som nämns explicit har kodnamn ”Prometheus”, ett namn som vid flera tillfällen varit aktuell på ryktesväg, och arkitekturen för denna är Zen 5C. Bokstaven ”C” indikerar att det är en densitetsoptimerad variant av kommande Zen 5, där maximal klockfrekvens (prestanda) stryker på foten till förmån för högre energieffektivitet och transistortäthet. Detta är en avvägning som är till fördel för vissa typer av serverprocessorer där antal kärnor premieras framför enkeltrådad prestanda. Utöver detta väntas Zen 5 och Zen 5C bli identiska gällande funktionalitet och prestanda vid en given klockfrekvens (IPC).

Med Zen 4 och Zen 4C som idag är aktuella för Ryzen 7000 och Epyc 7004 sker tillverkningen på 5 nanometer hos TSMC och den polerade varianten 4 nanometer. En intressant detalj med Zen 5 och Zen 5C är att AMD tidigare bekräftat att denna ska tillverkas både på 4 nanometer och 3 nanometer, vilka är två helt skilda generationer både hos TSMC och Samsung. Att byta från en nod till en annan kostar i storleksordningen hundratals miljoner dollar och det ska därför bli intressant att se hur segmenteringen teknikerna emellan kommer att se ut.

Att AMD skulle gå till Samsung för tillverkning på 4 nanometer har det länge spekulerats kring och förutsatt att Samsung levererar som önskat kan även 3 nanometer bli aktuell. Det som gör denna teknik intressant på pappret är användningen av den nya transistortypen Gate-All-Around Field-Effect Transistor (GAAFET), vilket är en fördel Samsung har jämfört med TSMC som valt att fortsätta med FinFET för sin 3-nanometersteknik. Något som ligger Samsung i fatet är tidigare uppgifter om bedrövlig yield på den senare tekniken, men på senare tid har det rapporterats att bolaget börjat nå nivåer som kan göra denna intressant för kunder likt Qualcomm.

Att tillverka processorer åt AMD skulle vara en stor vinst för Samsung, som i nuläget saknar en kund värd namnet på HPC-sidan. Nvidia gjorde en avstickare till Samsung för tillverkningen av Geforce RTX 3000-serien grafikkort för konsumenter, men valde med nästa generation att återvända till TSMC. Bristen på en stabil HPC-partner har länge setts som en akilleshäl för Samsung och dessa ambitioner att växa som kontraktstillverkare.

Värt att tillägga är att AMD mycket troligtvis stannar kvar hos TSMC för tillverkning av merparten av sina processorer, och att det är där bolaget i ett första skede inleder produktion på 3 nanometer. Då tekniken är dyr finns uppgifter om att AMD:s första generations produkter på tekniken blir för servermarknaden på just 3 nanometer medan 4 nanometer förblir aktuell på konsumentsidan.

Många potentiella orsaker går att tillskriva varför AMD vill diversifiera tillverkningen mellan TSMC och Samsung. Nära till hands är att TSMC i omgångar trissat upp sina priser och att AMD kan spela ut de båda tillverkarna mot varandra vid förhandlingar. En annan är det faktum att läget mellan Kina och Taiwan blir alltmer spänt, vilket gör att företag söker gångbara alternativ till TSMC om det värsta skulle inträffa.

Lanseringen av arkitekturen Zen 5 äger rum någon gång under 2024.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också