HemNyheterTillverkningRapidus överväger börsnotering på väg mot massproduktion

Rapidus överväger börsnotering på väg mot massproduktion

Bolagets styrelseordförande tycker att japanska skattebetalare ska få stå för 40 procent av notan – och aktiehandlare för resten.

Rapidus, Japans stora framtidshopp för avancerad halvledartillverkning, uppgav så sent som under förra veckan att bolaget påbörjar byggnationen av sin första anläggning i Hokkaido-staden Chitose. Bolagets mål är att 2027 producera kretsar på 2 nanometer, med teknik och know-how från bland andra IBM och Imec, och som ett första steg klev den japanska staten in med 70 miljarder yen, motsvarande cirka 5,6 miljarder kronor i bolaget.

Nu meddelar Rapidus styrelseordförande Tetsuro Higashi via den japanska nyhetsbyrån Kyodo att bolaget kommer behöva cirka 5 biljoner yen över de kommande åren för att uppfylla målen om massproduktion om fyra år. Av dessa 5 biljoner, motsvarande 380 miljarder kronor, uppges Higashi anse omkring 40 procent som nödvändiga för att på kort och medellång sikt utveckla teknik för bolaget.

Resterande 60 procent, 3 biljoner yen, är istället förbehållna satsningar att inleda massproduktion av kretsar åt kunder. Hit räknas kapitalutgifter likt EUV-scanners, vars prislappar är norr om 200 miljoner USD styck – kanske den enskilt största utgiftsposten i modern halvledartillverkning. För att skrapa ihop de astronomiska uppstartskostnaderna vänder uppger Reuters att Higashi och Rapidus vänder sig till staten för teknikkostnaderna samtidigt som bolaget överväger en börsnotering för att få ihop kalkylen.

Going public is a major means of forming the foundation of the company

– Tetsuro Higashi, styrelseordförande, Rapidus

Higashi säger till Kyodo att en börsnotering skulle vara ett ”stort steg mot att säkra grunden av bolaget” och att skrapa ihop tre biljoner yen. Möjligen har Higashi sneglat på landsmännen och investerarna Softbank, som efter många turer med sitt dotterbolag ARM till slut har tagit sikte på Nasdaq, även om storskaligt statligt stöd lär innebära att bolaget noteras på Tokyobörsen om någon alls. De nya kalkylerna kommer en vecka efter att industriminister Yasutoshi Nishimura utlovat ytterligare 260 miljarder yen, motsvarande cirka 20 miljarder kronor, utöver tidigare klubbade 70 miljarder yen.

I början av februari flaggade Rapidus för att totalt 7 biljoner yen, motsvarande cirka 530 miljarder kronor, kommer krävas för att inleda storskalig produktion på 2 nanometer. Trots att summan vid en första anblick är både obegripligt stor och lätt att avfärda som en fantasisumma kan den jämföras med en årlig budget för TSMC:s kapitalutgifter, cirka 400 miljarder kronor.

Att Rapidus siktar på tillverkning om 2 nanometer redan 2027, blott 2 år efter marknadsledarna TSMC, Samsung och Intel, får anses ambitiöst – inte minst då företaget grundades så sent som augusti 2022. Bland tidiga investerare står dock japanska tungviktare som Denso, Kioxia, MUFG Bank, NEC, NTT, Softbank, Sony och Toyota, vilka samtliga har ett intresse i att japansk industri har tillgång till kretsar i världsklass.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också