HemNyheterArkitekturerQualcomm: "Stort intresse för Windows on Snapdragon år 2024"

Qualcomm: ”Stort intresse för Windows on Snapdragon år 2024”

När Qualcomm år 2024 lanserar en ny generation Snapdragon-processorer med Nuvias arkitektur "Phoenix" sker ett skifte inom Windows-datorer.

I början av år 2021 förvärvade Qualcomm teknikbolaget Nuvia, som vid tidpunkten samlat en lång rad välrenommerade processorarkitekter. Målet var att ta fram den ARM-baserade arkitekturen ”Phoenix” som kan ta upp kampen mot Apple genom att spela i en helt egen liga gällande såväl energieffektivitet som prestanda. Det stod snabbt klart att Qualcomms ambition var att inkorporera tekniken i framtida Snapdragon-processorer.

Tidigare har Qualcomm aviserat att de första systemkretsarna (SoC) med Nuvias arkitektur skulle leta sig ut i persondatorer till 2023, men senare uppgifter talar för att detta dröjer till 2024. Det här bekräftades i alla fall till viss del av Qualcomms VD, Cristiano Amon, när han talade till investerare och analytiker om bolagets pågående satsning Windows on Snapdragon. Som namnet avslöjar är målet att driva operativsystemet Windows på Snapdragon-processorer signerade Qualcomm.

”We expect to see an inflection point in Windows on Snapdragon PCs in 2024 based on a significant number of design wins to date. We increased OEM design wins in ecosystem traction for our next-generation Windows on Snapdragon solutions, which incorporate our custom CPUs.”

Cristiano Amon, VD på Qualcomm

I samtalet talade Cristiano Amon om en ”brytpunkt” för Windows on Snapdragon år 2024, något han tillskriver ett ”betydande andel” designvinster. En designvinst är i industrilingo ett uttryck för att, exempelvis i det här fallet, en processor tar plats i en produktdesign. Här rör det sig således om ett antal bärbara datorer och möjligen även stationära.

Utöver Windows on Snapdragon och att använda Nuvias teknik i systemkretsar för telefoner sonderar Qualcomm även intresset på servermarknaden. År 2017 lanserade Qualcomm en ARM-baserad serverprocessor vid namn Centriq 2400, men ett då svalt intresse för servrar med ARM gjorde att bolaget lade satsningen på is året därpå. Idag är situationen en annan och allt fler satsar på ARM för just servrar.

Huruvida Qualcomm återvänder till serverscenen beror på hur sonderingarna går. Här ska i alla fall en av de största köparna av serverprocessorer, Amazon Web Services (AWS) uttryckt tillräckligt intresse för att titta på Qualcomms potentiella erbjudande. Med bakgrund av att bolaget inte har några konkreta produkter att visa dröjer en sådan satsning ett antal år, om den ens blir av.

Kopplat till allt detta är ingen mindre än just ARM, som anklagar Qualcomm för att olovligen ha överfört en ARM-licens från Nuvia i samband med uppköpet. ARM avser att tvinga Qualcomm stryka alla produktplaner de här där Nuvias teknik ingår, något som sannolikt är ett spel för gallerierna för att tvinga Qualcomm till förhandlingsbordet.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också