I över två decennier har mikroarkitekturen x86 dominerat på servermarknaden och under perioden har Intel innehaft en betydande del av kakan. Många tappra försök har gjorts att bryta bolagets dominans, däribland från Qualcomm som år 2017 lanserade den ARM-baserade serverprocessorn Centriq 2400. Bolaget drog sig ur servermarknaden blott ett drygt år senare.
Situationen har däremot förändrats drastiskt på senare år. Förutom att AMD, den andra stora x86-aktören värd namnet, har ARM fått sitt genombrott inom servrar. I och med detta ögnar Qualcomm återigen det lukrativa marknadssegmentet, rapporterar Bloomberg. Enligt uppgifterna är ingenting ännu satt i sten utan bolaget sonderar intresset på marknaden. En av de största köparna av serverprocessorer, Amazon Web Services (AWS), ska ha visat tillräckligt intresse för att titta på Qualcomms potentiella erbjudande.
Förutom att ARM numera har ett fotfäste på servermarknaden tros Qualcomms förvärv av Nuvia vara en huvudfaktor till att bolaget åter visar intresse för segmentet. I början av 2021 förvärvade Qualcomm processorbolaget Nuvia, vars lönelista innefattar en lång rad namnkunniga industriveteraner som designat processorer hos bland annat Google, AMD och Apple. Målet med Nuvia var och är förmodligen än idag att ta fram en ARM-arkitektur i världsklass, som rentav ska kunna bräcka Apples erbjudanden inom såväl energieffektivitet som prestanda.
Qualcomm har tidigare aviserat att systemkretsar (SoC) med Nuvias arkitektur ska dyka upp från och med 2023, med start i mobiltelefoner och bärbara datorer. Här är dock värt att påpeka att Nuvias arkitektur utvecklats för såväl dessa segment upp till just servrar och datacenter. Om Qualcomm väljer att åter ge sig på servermarknaden skulle det således inte handla om en produkt som inte är lämpad ändamålet och skohornas in.
Då planerna från Qualcomms sida inte på något sätt är konkreta är det ingen högoddsare att Nuvias arkitektur först letar sig ut på konsumentmarknaden. Det kanske också är vad som krävs för att prospektiva kunder på serversidan ska få upp ögonen för Qualcomm – ett kvitto på att bolaget kan leverera en ARM-baserad arkitektur utöver det vanliga.