Coronapandemin och havererade leveranskedjor som följd riktade strålkastarljuset mot en illa bevarad hemlighet – att en betydande andel av alla chip tillverkas i Asien, framförallt Taiwan. Beslutsfattare fick ett smakprov på vad som komma skall om Kina med militära medel införlivar Taiwan, vilket skulle få förödande konsekvenser för praktiskt taget alla världens industrier och utvecklade ekonomier.
When I was here, in all of our supply chain discussions, we feel perfectly safe.
Jen-Hsun Huang, VD på Nvidia
Bedömningar om risken med Kinas anspråk på Taiwan är stora, men en som tycks ta det hela med ro är Nvidias VD Jen-Hsun Huang. Under sin visit i Taipei i samband med elektronikmässan Computex 2023 spelar han ned de geopolitiska riskerna och berättar om samtal med aktörer i leverenskedjan i Taiwan, och att han känner sig trygg med att tillverkning av bolagets kretsar sker i landet.
Under den rådande AI-hypen är Nvidia namnet på allas läppar och häromdagen passerade bolaget börsvärdet 1 000 miljarder USD – världens högst värderade halvledarföretag. Medan bolaget på konsumentsidan diversifierat tillverkningen av grafikkretsar till Samsung och TSMC står den senare för samtliga beräkningsorienterade kretsar, som i dagsläget företrädesvis används för beräkningar inom maskininlärning (ML) och artificiell intelligens (AI).
Att Nvidia som viktig spelare i AI-racet har alla ägg i den taiwanesiska TSMC-korgen är dock på väg att ändras. Nvidias VD bekräftar att de har planer på att tillverka kretsar i TSMC:s kommande fabrik i Arizona, som under 2024 står klar för tillverkning på 4 nanometer. Det är tekniken Nvidia idag använder för tillverkning av beräkningskorten H100 och H800, varav den senare är en begränsad variant som anpassats för att kunna säljas till Kina och samtidigt möta villkoren inom USA:s handelsembargo.
Förutom tillverkning i Arizona finns inga konkreta uppgifter om tillverkning i spjutspetsen på annat håll utanför Taiwan, eller för den delen hos andra företag. Under Computex 2023 har dock Jen-Hsun Huang vädrat att de är öppna för tillverkning hos Intel, som genom sitt drygt två år gamla dotterbolag Intel Foundry Services vill bli västvärldens svar på världens största kontraktstillverkare TSMC och Samsung.