HemNyheterPolitikNederländerna och Sydkorea utvidgar halvledarsamarbete

Nederländerna och Sydkorea utvidgar halvledarsamarbete

Existerande bilateralt samarbete utvidgas till strategiskt partnerskap.

Nederländerna och Sydkorea ingår ett strategiskt partnerskap inom ”avancerad teknik”, kärnkraft och förnybar energi, rapporterar Korea Herald. Avtalet undertecknades mellan den nederländska premiärministern Mark Rutte och den sydkoreanska presidenten Yoon Suk-yeol, och utannonserades i samband med att Taiwan tillkännagav att önationen ämnar främja forskning i sin inhemska halvledarsektor.

Enligt president Yoon är Nederländerna nu ”en nyckelpartner” inom high-tech, vilket är föga förvånande med det nederländska bolagets marknadsdominans inom litografimaskiner för halvledartillverkning, inklusive monopol på EUV-teknik. Just ASML tillkännagav också förra onsdagen investeringar om 240 miljarder koreanska won, motsvarande cirka 1,9 miljarder kronor, i ett nytt campus för bolaget i Hwaesong.

Cooperation between the two countries has continued to expand in various fields such as politics, economy and culture over the past 60 years

– Yoon Suk-yeol

Från sydkoreanskt håll menar man att man samarbetat med Nederländerna i 60 år, och att utvecklingen är ett naturligt nästa steg. Utöver halvledarsektorn lyfts förnybar energi och kärnkraft fram som samarbetsområden, samt att båda ”svarar på globala kriser”, där klimatförändringar och pandemier lyfts fram. Rutte å sin sida ska ha nämnt att banden mellan de två länderna är ”starkare än någonsin”.

Nederländerna och Sydkorea har formellt samarbetat under bilaterala förhållanden sedan år 2016, med ett öga på framtidens utmaningar. Föga förvånande har ASML två storkunder i Sydkorea – Samsung och SK Hynix, som tillsammans står för närmare 70 procent av den globala DRAM-marknaden. Samsung å sin sida har föga förvånande ett dotterbolag med bland annat kärnkraft och vindkraft, Samsung Heavy Industries, att erbjuda i utbyte.

Samsung Heavy Industries utannonserade tidigare i år att bolaget arbetar på flytande kärnreaktorer med 24 års livslängd och 800 megawatt uteffekt. Möjligen är faktumet att de är flytande något som tilltalar Nederländerna, ett land som till över 25 procent ligger under havsnivå.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också