HemNyheterPolitikMorris Chang: "USA:s halvledarsektor havererar till år 2030"

Morris Chang: ”USA:s halvledarsektor havererar till år 2030”

Uppgifter om brist på kvalificerad arbetskraft ger TSMC:s grundare ytterligare vatten på sin USA-kvarn.

Morris Chang, TSMC:s grundare tillika halvledarpionjär sedan 1960-talet, förutspår att den amerikanska halvledarsektorn går en mörk framtid till mötes. Enligt Taiwans största affärstidning Commercial Times har Chang i och med SIA:s (Semiconductor Industry Association) senaste rapport fått vatten på sin kvarn om att den amerikanska halvledarsektorn går ett haveri till mötes år 2030 på grund av ”för höga tillverkningskostnader och avsaknad av relevant arbetskraft.”

Så sent som förra veckan publicerade Semiconductor Industry Association (SIA) en rapport som ger stöd åt Changs uttalanden. Rapporten prognostiserar en brist på 67 000 anställda inom halvledarsektorn i USA till år 2030, vilket väntas bli en betydande handbroms för inte bara den inhemska ekonomin, men även den globala utvecklingen.

Redan i dagsläget lider Changs TSMC talangbrist i USA. Bolagets etablering i delstaten Arizona må ha blivit större än ursprungligen väntat – men dess produktionsstart på 4 nanometer har skjutits fram till år 2025 från planerade 2024. Anledningen uppges specifikt vara brist på personal kvalificerad att installera utrustning i de nya faciliteterna.

Utöver brist på arbetskraft till bolagets faciliteter för halvledarproduktion har Chang också talat om höga kostnader i relaterade till produktion av kiselskivor. TSMC:s dotterbolag Wafertech framställer sedan år 1996 wafers om 200 millimeter i delstaten Oregon – en satsning som inte bedöms ha tillräckligt goda framtidsutsikter för att utökas, trots att den går med vinst. Anledningen, menar Chang, är att tillverkningen inte går att göra billigare än den redan är – med resultatet att asiatisktillverkade skivor fortsatt kommer vara TSMC:s melodi.

Tidigare kalkyler från TSMC har visat att en amerikansktillverkad krets kommer vara 50 procent dyrare än samma krets tillverkad i Taiwan. Huruvida amerikanska bolag kommer vara beredda att svälja kostnaden för ”Made in USA” i det långa loppet återstår att se – och om något kan göras för att säkra amerikansk arbetskraft i halvledarsektorn till år 2030.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också