HemNyheterPolitikMorris Chang: "USA kan inte köpa tillbaka ledarrollen inom halvledare"

Morris Chang: ”USA kan inte köpa tillbaka ledarrollen inom halvledare”

Investerar 40 miljarder i halvledartillverkning i Arizona och kallar US Chips and Science Act-pengar "en bra start".

TSMC:s grundare Morris Chang dömde under amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosis besök till Taiwan ut USA:s planer inom halvledartillverkning, rapporterar Politico. Chang medverkade som en inflytelserik medlem av det taiwanesiska näringslivet, och uppges ha ifrågasatt huruvida CHIPS and Science Act är tänkt att främja USA:s position inom halvledare, eller om initiativet var en impulsiv reaktion på halvledarbristen.

Fifty billion dollars – well, that’s a good start

– Morris Chang, grundare av TSMC

Chang ska också ha kommenterat summorna knutna till den amerikanska halvledarakten med orden ”50 miljarder dollar – det är en bra start”, pengar Changs TSMC delvis kommer få ta del av själv. Han ska också ha varnat för den inbyggda kortsiktigheten politiska styrmedel ofta kommer med, där byggnationen av en fabrik bara är starten. Att modernisera och hålla en spjutspetsfabrik i spjutspetsen kräver långt mer än de pengar både USA:s CHIPS and Science Act såväl som EU:s egen Chips Act har utfäst.

Detta till trots satsar TSMC hårt på avancerad tillverkning i amerikanska Arizona, där 40 miljarder USD satsas på en anläggning för amerikanska intressen. Endast en bråkdel av detta väntas bli CHIPS and Science Act-pengar, utan TSMC har istället kommit fram till att amerikanska bolag helt enkelt är beredda att betala extra för Made in USA-kisel. Prispremien för sagda stämpel väntas uppgå till 50 procent jämfört med samma krets tillverkad i Taiwan – inte heller kommer tillverkningen vara TSMC:s allra mest avancerade.

We knew what we were doing, that we were determined to succeed with it – that it was a good start.

– Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus

Pelosi, å sin sida, uppges av Politico ha funnit Changs uttalanden utmanande, men uttrycker också förtroende för sitt land. Hon noterar bland annat att Chang är välbekant med USA, efter att ha spenderat närmare 40 år i landet från 1949 till 1980-talet senare hälft, men att CHIPS and Science Act ”är en bra start” och att landet ”vet vad de gör, och är fast beslutana att lyckas” med sina halvledarambitioner.

Chang, om någon, är kvalificerad att uttala sig om återkommande snedsteg inom halvledare. Fram till mitten av 80-talet, tidpunkten då USA var i full färd med att bromsa Japans framsteg inom minnestillverkning genom embargon och tullar istället för effektivare produktion, var han baserad i USA och högt uppsatt på Texas Instruments. Han blev sedermera handplockad av den taiwanesiska staten att bygga upp landets halvledarindustri och grundade därefter TSMC.

TSMC:s idé var vid grundandet år 1987 revolutionerande – att endast tillverka kretsar åt andra bolag på beställning. Länge höll sig bolaget relevant genom att ha avancerad tillverkning, utan att riktigt kunna rå på Intel, som under 90-talet intog ledarrollen inom halvledare. Vrider vi fram klockan till mitten av 2010-talet gör Intel istället självmål på självmål med övergången till 10 nanometer (numera Intel 7) – och TSMC befann sig istället i ensamt majestät med världens mest avancerade tillverkningsteknik.

KällaPolitico
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också