HemNyheterPolitikTSMC-tillverkning i USA försätts på efterkälken

TSMC-tillverkning i USA försätts på efterkälken

Taiwans regering gör storpolitik i nanometerskala och vill hindra TSMC från att ge USA tillgång till spjutspetsteknik.

Efter att mer eller mindre ha hånat västvärldens ambitioner om att ”flytta hem” tillverkningen av halvledare är TSMC i full gång med att bistå med just detta. Bolagets relativt blygsamma investering i en USA-fabrik för 12 miljarder USD med 20 000 wafer starts per month (WSPM), har alldeles nyligen utökats till att omfatta totalt två fabriker för 40 miljarder USD. Ingen av de amerikanska fabrikerna när de väl står klara ska bjuda på spjutspetstekniker, utan ligga en generation efter.

Nu framgår att det kan vara politik som ligger bakom att TSMC inte förlägger tillverkning av sina mest moderna tekniker i USA. Under en presskonferens berättade Taiwans minister för nationell forskning och teknik, Tsung-tsong Wu, att landet ska tillsätta ett ”specialteam” för att värna TSMC:s teknologier och affärshemligheter. Enligt uppgift till Digitimes följer detta som direkt konsekvens av expansionen i USA.

Hur landets specialteam ska verka är knappast tydligt. En slutsats som dragits på flera håll är att teamet ska övervaka TSMC:s expansionsplaner i USA och rentav arbeta för att begränsa bolagets möjligheter att exportera utrustning för tillverkning på de allra senaste teknikerna. Något som däremot står klart av ministerns uttalande är att Taiwan ska förbli TSMC:s starka fäste, både vad gäller tillverkningskapacitet och produktion av de mest moderna kretsarna.

Bild: TSMC

Den oro som det taiwanesiska styret gör uttryck för ser dock inte ut att vara aktuell än på många år, vilket redan framgår av TSMC:s planer. Bolagets första fabrik som står färdig 2024 ska tillverka kretsar på en 5-nanometersteknik (N5), drygt 4 år efter att den introducerades och knappt 2 år efter att 3 nanometer (N3), som gick in i produktion i slutet av detta år. Den andra fabriken ska i sin tur stå klar 2026 och tillverka kretsar på 3 nanometer, ett år efter den planerade introduktionen av 2 nanometer (N2) med GAAFET-transistorer – Nanosheet på TSMC-språk.

Förutom att TSMC, av allt att döma under lupp av självaste regeringen i Taiwan, ska förvägra USA den senaste tekniken bjuds landet i väst på en annan brasklapp. På grund av högre kostnader i landet väntas prispremien för TSMC-signerade kretsar tillverkade i USA ligga 50 procent högre jämfört med motsvarande chip producerade i Taiwan. Det här är dock ett pris amerikanska intressen, såväl privat aktörer som offentliga såsom försvaret, är beredda att betala för att säkra tillgången på kretsar i ett scenario där Kina gör slag i saken att korsa Taiwansundet.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också