HemNyheterAffärerMinnesmarknadens fortsatta prisfall större än befarat

Minnesmarknadens fortsatta prisfall större än befarat

Världens största tillverkare av kontrollerkretsar för SSD-enheter varnar för utslagning om marknaden inte hämtar sig.

För den som följt med i halvledarindustrins nedgång är det väl känt att minnesmarknaden är hårt ansatt, där omsättningen på marknaden för NAND-lagringsminne krympt med nästan hälften på blott ett halvår. En fortsatt nedgång på minnesmarknaden var befarad, men nu rapporterar Trendforce att fallet under 2023 års andra kvartal blir större än väntat.

Trendforce senaste siffror talar för att prisfallet på NAND under innestående kvartal beräknas till 8–13 procent, vilket är ett par procentenheter mer än de 5–10 procent som prognostiserade så sent som i slutet av mars. För DRAM som används till primärminne är storleksordningen ungefär densamma, från 10–15 till 13–18 procent, däremot är skurarna mer spridda beroende på segment och minnestyp.

Ett av de stora skälen till att det råder obalanser i lagerhållning av minneskretsar är att efterfrågan i konsumentled sjunkit som en sten, vilket blev tydligt i AMD:s och Intels kvartalsrapporter för Q1 2023. Trots ansträngningar från minnestillverkare att sänka produktionen är de i fortsatt otakt med konsumentmarknaden, vilket framförallt gäller för DDR4-kretsar där utbudet beskrivs som stort. Situationen är inte fullt lika dyster för DDR5, vars marknadsandel relativt sett är fortsatt låg. Sammantaget spås DRAM riktat mot PC-marknaden krympa med 15–20 procent under kvartalet.

En liknande bild som på PC-sidan går att skönja på servermarknaden, där efterfrågan på nya system varit lägre än väntad. Det är även just här Trendforce gör sin största revidering, där prisfallet för specifikt DDR4 räknas till hela 18–23 procent från tidigare 13–18 procent. Något som sticker ut i rapporten är DDR5 där prisfallet justeras ned ett par procentenheter. Det här kommer till följd av brist på PMIC-chip (strömregulatorer, eng. Power Management Integrated Circuit), vilket krympt tillgången av färdigproducerade DDR5-minnesmoduler.

Gällande DRAM för mobila enheter ser Trendforce under kvartalet ett prisfall om 13–18 procent istället för tidigare prognostiserade 10–15 procent. Här skönjas däremot en ljusning då tillverkare av telefoner fått ned sina lagernivåer av minneskretsar och att prisfallet som konsekvens kan komma att bromsa in. Samtidigt är telefontillverkarna i en position där de ser minnesaktörernas trångmål och har en fördel vid förhandlingsbordet, något som i alla fall på kort sikt kommer bidra till att fortsätta pressa priserna för mobilt DRAM inpå årets tredje kvartal.

På lagringssidan pekar Trendforce på att priserna på SSD-enheter för enterprise och UFS för inbyggda enheter såsom telefoner båda väntas gå ned med 10–15 procent, upp från tidigare 8–13 procent. Dessa två segment står dock enbart för 50 procent av marknaden och med övriga inräknade, såsom PC-sidan, beräknas den totala nedgången till 8–13 procent. Om det här inträffar skulle det betyda att NAND-marknadens omsättning mer än halverats på mycket mindre än ett år.

Att minnesmarknaden är en särskilt volatil del av halvledarindustrin är ingen nyhet, men kraftiga svängningar som de nu rådande är historiska och svåra att förbereda sig på. Till följd av detta varnar K.S Pau, VD på Phison Electronics, världens största tillverkare av kontrollerkretsar för SSD-enheter, för att fortsatta prisnedgångar på NAND inte är hållbart för minnestillverkarna och att det finns en reell risk för konkurser om marknaden inte hämtar sig, rapporterar Digitimes.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också