Hela världen kraftsamlar för att mota kretsbristen, både den privata sektorn och regeringar står redo att ösa pengar över problemet. De samlade kapitalinvesteringarna som kan räknas i biljoner kronor har fått branschkännare att varna för överkapacitet, men alla analytiker håller inte med om att utbudet kommer överstiga efterfrågan.
Andra som inte tycks hålla med om den saken är kretstillverkarna själva, som fortskrider med sina planer. Det här gäller inte minst TSMC som under året aviserat investeringar om hela 44 miljarder USD, motsvarande drygt 410 miljarder kronor. Detta är en minst sagt brant uppgång jämfört mot 2021 års 30 miljarder USD. Sammantaget för 2021, 2022 och 2023 ska TSMC investera åtminstone 100 miljarder USD.
Samtidigt som TSMC obehindrat fortsätter med sina investeringar har styrelseordförande Mark Liu tidigare lyft ett varningens finger om överkapacitet. Han menar på att geopolitiska spänningar gör att kretstillverkare investerar mer än nödvändigt för att möta världens behov. Med detta talar han sannolikt om att Europa och USA vill flytta hem tillverkningen i oro för den bräckliga relationen mellan Kina och Taiwan.
Huvudkonkurrenten Samsung å sin sida väntas investera 45 biljoner won, cirka 37 miljarder USD eller 345 miljarder kronor, att jämföra mot 40 biljoner won förra året. Pengarna från Samsung ska dels gå till kontraktstillverkning, men även för att bygga ut kapaciteten för produktion av minneskretsar. TSMC som är en så kallad pure-play foundry tillverkar inga kretsar för eget bruk utan fabrikerna används uteslutande för att tillmötesgå kunders kretsbehov.
Taiwanesiska United Microelectronics Corporation (UMC) ska under året investera 3 miljarder USD i att bygga ut Fab 12A i södra Taiwan och inleda byggnationen av en ny i Singapore. Satsningen går till att bygga ut kapacitet för noderna 28 och 22 nanometer, men även förbereda för ytterligare tillverkning på 14 nanometer. UMC menar att det är efterfrågan och uttalade kundåtaganden som fått bolaget att överhuvudtaget göra sina investeringar.
Kinesiska Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) å sin sida har åtagit sig att investera 5 miljarder USD under året. Pengarna ska gå till att bygga ut redan befintliga fabriker i Peking, Shanghai och Shenzhen. Under kvartalsrapporten i februari gjorde SMIC:s VD Zhao Haijun gällande att bolaget med nuvarande kapacitet inte ens klarar möta 10 procent av sina kunders ordrar.