HemNyheterTillverkningKommande TSMC-prishöjningar får konkreta siffror

Kommande TSMC-prishöjningar får konkreta siffror

När kretstillverkarnas kostnader skenar gör kundernas priser detsamma.

Semi14 har tidigare rapporterat om att TSMC år 2023 följer upp 2021 års prishöjningar om 10-20 procent med 5–9 procent över hela brädet. Nu uppger källor till Digitimes att den kommande prishöjningen stannar i den lägre delen av spannet, nämligen 6 procent, från och med januari 2023.

TSMC är utan tvivel störst vad gäller kontraktstillverkning och har bland de bästa rörelsemarginalerna i branschen, men ser alltså fortsatt ut att trissa upp priserna med hänvisning till investering i framtida kapacitet. För det innestående året ser bolaget ut att kunna rida ut en skakig marknad, där minskande efterfrågan på enklare konsumentelektronik istället leder till ett återtåg av bolagets kunder som förlagt tillverkning hos till exempel SMIC och Globalfoundries.

Digitimes noterar också att de taiwanesiska fabless-bolagen, de som designar kretsar men saknar egen tillverkning och anlitar nämnda bolag för själva framställandet, har uttryckt pessimism över 2022 års andra hälft, medan tillverkare likt TSMC, UMC och VIS fortsatt räknar med ännu ett rekordår till följd av ”hemvändande” kunder samt nytillverkning på avancerade noder för bland annat HPC-bruk (high-performance computing) och bilindustrin.

Förutom att de ökade kostnaderna är tänkta att täcka framtida investeringar har även halvledarbranschen fortsatt hicka och växtvärk i pandemins fotspår. Leverantörer i Kina har de senare månaderna lidit drakoniska lockdowns, vilket drivit upp priserna för råvaror. Även den ryska ”specialoperationen” i Ukraina har lett till rejäla ökningar i ädelgaspriser, samtidigt ökar lokala kostnader i Taiwan.

Så sent som i måndags, den 27 juni, uppgav Taiwans Ministry of Economic Affairs att elpriserna för storförbrukare likt TSMC, UMC och VIS höjs med 15 procent med hänvisning till ökande globala energipriser. Det innebär att det genomsnittliga elpriset per kilowattimme för kontraktstillverkarna nu är 2,5707 TWD, motsvarande 88 öre.

KällaDigitimes
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också