HemNyheterHalvledareTSMC planerar ytterligare prishöjningar 2023

TSMC planerar ytterligare prishöjningar 2023

För att finansiera en historisk expansion låter TSMC meddela kunder att ytterligare en stor prishöjning är att vänta.

Med sällan skådad efterfrågan och kapacitetsbrist står priserna på halvledare i zenit. Bland annat har TSMC slopat mängdrabatter för storkunder och ska vid flera tillfällen ha trissat upp priserna tvåsiffrigt räknat i procent. Det här har av TSMC rättfärdigats med att de investerar som aldrig förr i nya fabriker – åtminstone 100 miljarder USD över tre år – och att utgifterna måste täckas.

Nu rapporterar Digitimes och Nikkei Asia att TSMC planerar trissa upp priserna ytterligare. Enligt de båda branschtidningarna har TSMC underrättat sina kunder om att en höjning är aktuell i början av 2023 och att den kommer slå brett över såväl äldre legacy-noder som nya spjutspetstekniker. Uppgifterna om höjningens storlek är någorlunda samstämmig, där Digitimes anger 5–9 procent beroende på processnod medan Nikkei Asia rapporterar 5–8 procent.

The early notice is to give customers some buffer to prepare for the price adjustments, while TSMC’s move to raise prices is to address increasing costs and capital needs for historic expansions.

Anonym källa till Nikkei Asia

Att TSMC täljer guld råder det inga tvivel om. Under år 2021 steg bolagets intäkter med 17 procent till 53,96 miljarder USD och för i år beräknas en tillväxt om ytterligare 30 procent. För 2023 och efterföljande år beräknas en årlig tillväxt om 15–20 procent, där några av de stora drivkrafterna bakom tillväxten är högpresterande lösningar (HPC), 5G, mobila kretsar och fordonsbranschen.

De ökade intäkterna går hand i hand med högre utgifter, som kommer till följd av att TSMC likt andra aktörer vill bygga bort bristen med fler fabriker. Utöver satsningar i Asien, då främst Taiwan, är bolaget i full gång med att etablera sig i USA där allting är dyrare – från vatten till elektricitet, arbetskraft, maskiner och frakt. För att hålla ned de egna kostnaderna hoppas TSMC likt Samsung få ta del av amerikanska subventioner genom CHIPS for America.

Förutom att värna om sin inhemska tillverkning står USA även i startgroparna för att återuppbygga den japanska halvledarsektorn. Om detta kan rå på TSMC:s dominans återstår att se – klart står i alla fall att halvledarpriserna i närtid fortsätter stiga.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också