I takt med att de ledande minnestillverkarna överger tillverkning av DDR4 till förmån för HBM och DDR5 ökar kinesiska bolag sin tillverkning. Det innebär att bolag som Changxin Memory Technology (CXMT) och Fujian Jinhua nu säljer DDR4-kretsar till så lite som 50 procent av vad exempelvis Samsung, SK Hynix och Micron betingar, enligt en rapport från Digitimes. Dagspriset på en 8 Gb-krets DDR4-3200 är cirka 1,13 USD, medan de kinesiska minnestillverkarna uppges offerera priser så låga som 0,75 USD.
De låga priserna uppges till och med vara fem procent lägre än begagnade produkter från de etablerade tillverkarna – vilket i sin tur pressar DDR4-priserna, trots minskande produktion. Prispressen följer också efter ett par år av dalande minnespriser, vilket endast sporrat de ledande tillverkarna att satsa hårdare på produkter med högre marginaler som DDR5 och HBM.
Sett till de kinesiska bolagens ambitioner är CXMT:s mål att de kommande åren ta 11 procent av marknaden för primärminne. Bolaget har ökat sin produktion från 70 000 wafers starts per month (WSPM) år 2022 till dagens 200 000 – en produktionstakt som väntas öka till över 300 000 WSPM. Exakt hur stor andel av detta som beräknas bli minne av DDR4-typ är oklart, bolaget hävdar sig också ha LPDDR5-kretsar i produktion.
Fujian Jinhua, tillsammans med Huawei ett av de första offrena för amerikanska sanktioner under det amerikansk-kinesiska handelskriget, har också återhämtat sig. Bolaget har fått draghjälp av just Huawei för att komma igång med inhemsk minnestillverkning, men är i nuläget förteget om hur stor kapacitet det besitter. Digitimes uppskattar produktionstakten till 100 000 WSPM under 2024, vilket under 2025 väntas öka till 120 000 WSPM.
Varken CXMT eller Fujian Jinhua erbjuder några högpresterande kretsar i nuläget, det handlar i huvudsak om 8 Gigabit (Gb) stora DDR4-kretsar i de facto-standardfrekvensen 3 200 MT/s. Bolagen uppges också sakna kunder värda namnet på ett globalt plan, något som sannolikt spelar mindre roll när Kina kan ”uppmuntra” sina inhemska bolag att anamma kretsarna från de två minnestillverkarna såväl som NAND-tillverkaren YMTC.
Kina är i dagsläget dominant aktör gällande legacy-halvledare, alltså kretsar tillverkade på äldre teknik. En expansion av DDR4-tillverkning hos CXMT och Fujian Jinhua bidrar sannolikt till ett större utbud på marknaden över längre tid – till lägre priser. Landet och bolagsduon utgör i dagsläget inget hot till aktörer SK Hynix, Samsung och Micron, men satsningar på minnestillverkning inom landet är en viktig del för att uppnå den drygt 26-procentiga självförsörjningsgraden av halvledare som Kina siktar på till år 2026.