HemNyheterPolitikKina ger igen – förbjuder Micron-produkter av säkerhetsskäl

Kina ger igen – förbjuder Micron-produkter av säkerhetsskäl

Amerikanska minnesprodukter i "kritiska" kinesiska industrier är snart ett minne blott.

Det amerikansk-kinesiska halvledarkriget har i det stora hela varit en ensidig embargofest, där USA infört allt fler förbud mot export av teknik och utrustning till Kina. Kina har i det stora hela haft extremt begränsade resurser att ge igen dels genom att underlåta att godkänna Intels förvärv av Tower Semiconductor men också genom att straffa minnestillverkaren Micron som har tillverkning i landet.

Nu går den kinesiska cybermyndigheten ut och meddelar att Microns produkter inte längre är välkomna i produkter av särskilda nationella infrastrukturella intressen. Exakt vilka dessa produkter är klargörs inte, men det handlar sannolikt om minne ämnat för produkter likt servrar, telekomoperatörers basstationer samt utrustning för landets finans- och logistiksektorer, noterar Reuters.

I ett investerarsamtal meddelar Micron att bolaget i dagsläget kan tacka sina kinesiska operationer för cirka 25 procent av sin totala omsättning. Av denna omsättning härstammar knappt hälften från faktisk tillverkning baserad i Kina, cirka 11 procent, och bolagets huvudsakliga kunder i landet är heller inte offentliga aktörer. Istället säljer Micron i huvudsak minnesprodukter till datortillverkare och produkter för export – vilket gör att bolaget förväntar sig en minskad omsättning om ”höga enkelsiffriga tal” i procent räknat.

Det kinesiska motdraget kommer veckor efter att USA manat Sydkorea till att inte utöka sin minnestillverkning i Kina, och endast dagar efter att Micron utannonserat en mångmiljardinvestering av DRAM-tillverkning i Japan. Noterbart är att satsningen i Japan inkluderar användning av EUV-litografi och väntas år 2025 stå redo att producera DRAM i bolagets serie 1-gamma, vilket inte hade varit möjligt i Kina till följd av exportförbud av EUV-litografiutrustning.

Avslutningsvis noterar den taiwanesiska Business Weekly-halvledarjournalisten Wen-Yee Lee och halvledarmediat Semianalysis på Linkedin att den kinesiska taktiken duger till att skrämmas med, men inte mycket mer. Minnen handlas i den moderna världen ungefär som råvaror, vilket enligt Semianalysis endast kommer få en kortvarig effekt om en efterlängtad prishöjning för sydkoreanska minnestillverkares produkter ”under några kvartal”.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också