HemNyheterHalvledareItalien redo att satsa 10 miljarder euro på halvledare

Italien redo att satsa 10 miljarder euro på halvledare

Silicon Box-satsningarna kan följas av ytterligare halvledarinitiativ när industriminister Urso går på offensiven.

Den italienska industriministern Adolfo Urso har lovat att Italien kommer investera 10 miljarder euro för att bli en ledande europeisk halvledarproducent. Utfästelsen kom under ett partimöte i Pescara, enligt Bloomberg som hänvisar till nyhetsbyrån Ansa. Sedan tidigare är landet hem till betydande satsningar från bland annat STMicroelectronics i sicilianska Catania.

Landet hoppades också att bli hemvist för Intels europeiska paketeringssatsningar, planer som sedermera gick i stöpet trots att Italien lockade med stöd om 4 miljarder euro. Att Intels paketeringsanläggning hamnade i Polen har dock inte minskat den italienska entusiasmen för halvledare – så sent som i mars lockade Urso med premiärminister Giorgia Meloni nämligen till sig det singaporianska startup-bolaget Silicon Box.

Prislappen för Silicon Box-anläggningen blir 3,2 miljarder euro, och väntas resultera i en paketeringsanläggning i norra Italien. Redan innan stödet till Silicon Box tillkännagavs talade Urso om att direkta stöd uppemot 4,75 miljarder euro stod att söka för etablering i landet, något han nu upprepar med än mer optimism.

I believe that in the coming weeks, we will be in a position to make other equally significant announcement.

– Adolfo Urso, italiensk industriminister

Enligt lokalmedier rapporteras Urso vänta sig chansen att få dela ut pengar till halvledarbolag så snart som under ”de kommande veckorna”. Att han väntar sig möjligheten att göra ett ”lika betydande tillkännagivande” som Silicon Box-etableringen om framtida halvledarproduktion så snart innebär om inte annat att Italien verkligen är på krigsstigen med sina ambitioner på området.

Exakt vad Urso och Italien kan tänkas ha på kroken återstår att se – men så sent som under början av mars hade de inte släppt tanken på att locka till sig Intel. Ett annat bolag som kan tänkas vara aktuellt för riktade insatser är nederländska NXP, som bedriver forskning och utveckling i både Milano och Catania.

Därtill är det nationella italienska forskningsinstitutet CNR ledfyren i EU:s Chips JU-program, med ytterligare tre lokala lärosäten inblandade i projektet tillsammans med svenska universitet. I den bästa av världar skulle Urso och Italien ta tillfället i akt och omsätta forskningen till en blandning av fabrik och labbmiljö för forskare som står utanför kommersiella intressens kontroll. Startkostnaden för detta skulle kunna vara så liten som ”några hundra miljoner kronor”, enligt KTH-professorn Mikael Östling.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också