HemNyheterAffärerIntels VD presenterar sparplan – avslöjar Amazon som ny storkund

Intels VD presenterar sparplan – avslöjar Amazon som ny storkund

Europa drar det korta strået när Intel måste spara och Intel Foundry ska bli mer självständigt – men inte säljas av.

Den senaste kvartalsrapporten från Intel fick marken att skaka under företagets fötter. Över en natt tappade bolaget närmare 30 procent av sitt börsvärde och kritiken mot dess långsiktiga strategi tilltog. Sedan dess har bolaget skramlat internt, konsulterat investmentbankerna Morgan Stanley och Goldman Sachs, och till och med bett USA:s regering om hjälp.

I ett öppet brev till anställda berättar Intels VD Pat Gelsinger om att den senaste tiden präglats av ”produktiva” styrelsemöten, som hamrat ut vägen framåt. På ett övergripande plan har hjärntrusten landat i att Gelsinger har tre primära fokusområden framåt. Det första och klart området viktigaste är att bygga vidare på sin foundry-satsning och att den häst de satsat allting på – tillverkningstekniken Intel 18A (1,8 nanometer) blir en framgång. Med andra ord är det inte tal om att Intel ska göra sig av med sina fabriker riktigt än.

Nummer två är att ”skyndsamt fortsätta” skapa en mer konkurrenskraftig kostnadsstruktur och kapa kostnaderna med 10 miljarder USD under 2025. En del i detta är att sparka 15 procent – cirka 15 000 – av bolagets anställda och lägga vissa satsningar på is. För det tredje ska bolaget se över hela sin produktportfölj och ta ett omtag med sina x86-arkitekturer samt AI-strategi (vilken den nu är /reds. anm.).

Amazon Web Services (AWS) ny storkund hos Intel Foundry

När Intel först gjorde sin foundry-satsning officiell var Amazon Web Services (AWS) en av bolagets första högprofilerade kunder, men vid tillfället var det endast sagt att bolaget skulle nyttja Intels fabriker för paketering. Själva beräkningskretsarna skulle sannolikt tillverkas på annat håll. Nu är det officiellt att AWS går steget längre och ska använda tekniken Intel 18A för tillverkning av logikchip i egen regi.

Förutom att producera AWS egna chip ska Intel tillverka skräddarsydda serverprocessorer i Xeon 6-serien på bolagets inom kort aktuella 3-nanometersteknik (Intel 3). Samarbetet stannar sannolikt inte här då Intel väntar sig ytterligare designvinster från AWS-håll, som kan komma att tillverka ytterligare chip på Intel 18A, vidareutvecklade Intel 18AP och framtida 1,4 nanometer (Intel 14A).

Försvarskontrakt värt tre miljarder dollar

Jämte Amazon presenterar Intel ytterligare en betydande vinst i form av mer anslag via rättsakten CHIPS and Science Act. Denna gång handlar det om upp till tre miljarder USD för den amerikanska regeringens Secure Enclave-program. Detta innebär i korthet att Intel fått förtroendet att tillverka kretsar i spjutspetsen åt den amerikanska regeringen (läs: primärt försvarsmakten). Intel själva betonar att de är det enda amerikanska bolaget som har förmågan att både designa och tillverka avancerade logikchip, och därmed är unikt positionerade att säkra en inhemsk leveranskedja.

Intel Foundry blir mer självständigt

Medan Intel lyckligtvis valt att behålla sin foundry-division går de investerare delvis till mötes. Det är inte tal om en försäljning, däremot ska bolaget arbeta mot att göra Intel Foundry till ett mer självständigt dotterbolag. Förutom att bättre kunna hålla isär finanserna och låta den hittills icke lönsamma divisionen stå på egna ben, väntas det inbringa fördelar i kundled.

Att Intel är ensam västerländsk aktör att kunna tillverka chip i spjutspetsen, de andra två med förmågan är TSMC och Samsung som är baserade i Taiwan respektive Sydkorea, borde vara av intresse för chipdesigners i USA såväl som EU. Prospektiva kunder har dock uttryckt en oro att Intel skulle få insyn i deras hemliga IP:n, en oro som Intel hoppas kunna stilla genom att göra Intel Foundry mer självständigt.

Samtidigt som Pat Gelsinger talar om en tydligare separation mellan Intel, framöver en renodlad chipdesigner, och Intel Foundry är han tydlig med han inte släpper kontroll om verksamheten. Det blir inga förändringar i bolagets nuvarande ledarskap och det fristående bolaget kommer fortsatt att rapportera direkt till Gelsinger.

Intel Foundry skjuter storsatsning i Europa på framtiden

I vad som inte kan beskrivas som annat än ett enormt nederlag för Europa är sparplanerna som berör nya fabriker. Bolagets planerade megafab i Magdeburg, Tyskland, och faciliteten för testning och paketering i Polen skjuts på framtiden. Tidshorisonten är två år med brasklapp att det är en prognos baserad på förväntad efterfrågan på marknaden. Å den positiva sidan har bolaget nyligen utökat kapaciteten i sin fabrik på Irland, som förblir bolagets primära tillverkningshubb i Europa, en roll som Tyskland var tänkt att ta över.

Hemvisten USA kan däremot glädjas åt att Intel Foundry fortsätter investera som planerat. Med andra ord ska de aviserade fabrikerna i Arizona, Oregon, New Mexico och Ohio färdigställas. Att USA-planerna lämnas orörda har sannolikt en inhemskt politisk prägel, inte minst då kritiska röster vädrade tankar om att hålla utlovade CHIPS Act-pengar inne till dess att Intel fått i ordning på verksamheten.

Avslutningsvis bedriver Intel även verksamhet på Malaysia och planerna om att utöka denna med en fabrik för paketering fortskrider. Bolaget talar dock om att de kommer anpassa expansionen efter marknadsförhållanden och utnyttjande av redan befintlig kapacitet. Detta skulle kunna tolkas som att en begränsad eller utdragen expansion kan bli aktuell.

Prioritet x86 och AI – inte ett ord om GPU

På designsidan ska Intel sluta spreta och gå tillbaka till rötterna. Deras ”topprioritet” blir sålunda att prioritera produkter med mikroarkitekturen x86 för konsumenter, edge, datacenter och att ta fram skräddarsydda kundlösningar – som de framtida Xeon 6-processorerna särskilt anpassade AWS.

Intel är mer fåordigt när det kommer till artificiell intelligens (AI). Här talar bolaget kort om att fortsätta leda kategorin för AI PC, ett ledarskap som tåls att ifrågasätta, samt produkter för AI till datacenter. Bolaget talar även även om fortsatta investeringar i deras ”acceleratorer”, vilket skulle kunna innebära att bolaget inte är redo att ge upp sin satsning på GPU-arkitekturer riktigt än – ännu en ifrågasatt mångmiljardsatsning. Förutom att ta en del av den lukrativa gaming-marknaden är syftet med GPU:er i portföljen att ett IP som kan utföra löjligt parallelliserade laster effektivt. Här är dock värt att betona att det är spekulation från undertecknad, då Intel själva inte nämner akronymen eller arkitekturnamnet Xe.

Ett omtag och prioriteringar på produktsidan medför att bolaget tillslut avyttrar Altera – en tanke bolaget själv vädrat i omgångar. Altera specialiserar sig på FPGA-lösningar och sågs tidigare som en central del för Intels framtida processorer. Det är dock ingen högoddsare att Intel förblir en nära kund till Altera och fortsatt kommer nyttja deras IP:n. Här går det dock inte att komma ifrån att Intels traditionella ärkerival AMD får ett omedelbart övertag efter förvärvet av Xilinx.

Mot Intel 18A och vidare

Många av Intels sparplaner var väntade via såväl läckor som logiska resonemang. För vårt närområde är de skrinlagda satsningarna i Tyskland och Polen stora förluster, och att så stora investeringar skjuts framåt med två år i tiden bör tas med en rejäl nypa salt. Denna paus kan likväl innebära att Intel fram till 2026–2027 landar i att de inte behöver mer kapacitet än vad som finns tillgängligt på hemmaplan, Irland och Israel – de tre länder där de tillverkar chip i spjutspetsen.

Å den positiva sidan lyckades Intel hålla emot och inte lyssna på kortsiktiga investerare utan fortsätta med den plan som sjösattes 2021 – att bli en seriös foundry-aktör på den globala scenen. Redan då var det klart att den kostsamma, men nödvändiga, strategin skulle börja ge utdelning först 2024–2025. Förhoppningsvis ger det öppna brevet Pat Gelsinger tillräcklig respit för att komma i mål med Intel 18A. Huruvida han lyckas beror helt på antalet kunder och försäljningsvolym.

KällaIntel
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också