Efter att ha fått fason på sin mångårigt försenade tillverkningsteknik 10 nanometer, numera kallad Intel 7, lanseras på löpande band nya processorer för konsumenter. Detsamma kan knappast sägas för servermarknaden, där Intels nuvarande flaggskepp är 2021 års ”Ice Lake” med upp till 40 kärnor som följde upp 2019 års ”Cascade Lake”. Det här har gynnat AMD, som under 2022 års andra kvartal hade en marknadsandel om 13,9 procent på serversidan – på ett fåtal år upp från bokstavligt talat 0 procent.
AMD:s framgångar stavas i sin enkelhet fler kärnor till ett lägre pris. Sedan 2019 har bolaget levererat processorer med upp till 64 kärnor och inom kort lanseras kodnamn ”Genoa” som skruvar upp detta till 96 kärnor, för att under första hälften av 2023 lansera molnoptimerade ”Bergamo” med upp till 128 kärnor. Intels svar heter ”Sapphire Rapids” och har blott som mest 56 kärnor.
Processorfamiljen Sapphire Rapids har blivit ett nytt sorgebarn för Intel och nu rapporterar Trendforce om ytterligare en försening. Enligt uppgifterna har Intel dålig yield om 50–60 procent och därtill har det talats flera fel, errata, än vad som är rimligt hos en processor. Med dagens moderna kretsar som huserar miljarder och åter miljarder processorer är det omöjligt att designa något felfritt, men uppenbarligen tycker till och med Intel att Sapphire Rapids innehåller för många errata för att kunna släppas på marknaden.
Som en konsekvens av detta skjuter Intel på sin planerade massproduktion från årets fjärde kvartal 2022 (4Q22) till 2023 års första hälft (1H23), vilket kan betyda när som helst mellan januari till juni. Med den angivna tidtabellen är den senare delen av spektrumet mer troligt. Från början var tanken att lanseringen av Sapphire Rapids skulle ägt rum 2021 och hade då gått upp mot AMD:s 64-kärniga alternativ, sannolikt med stor framgång tack vare ett då arkitektoniskt övertag med bättre prestanda per kärna.
Intels återkommande förseningar och ett allt starkare produktutbud från AMD gynnar den senare, som väntas avsluta året med en marknadsandel om 15 procent. Vidare räknar Trendforce med att AMD under 2023 kommer fortsätta att växa och det rejält till 22 procent. AMD:s övertag beror inte enbart på fler kärnor utan även högre energieffektivitet och ett större fokus på servrar med en sockel (1S), som per sockel erbjuder fler PCI Express-kanaler, minneskanaler och stöd för högre minnesmängd. Detta är några faktorer som ger köpare en lägre total ägandekostnad (TCO) än Intels nuvarande alternativ.
Med detta sagt dominerar Intel fortfarande servermarknaden och det kan i stort tillskrivas ett väl etablerat ekosystem som byggts upp under AMD:s mångåriga frånvaro. När AMD lanserade sina första Epyc-processorer talade marknadsbedömare om att AMD skulle få det svårt att slå sig in, just på grund av avsaknaden av ett etablerat ekosystem runt sina produkter. Med facit i hand blev så inte fallet, något AMD har Intels misslyckande och frustrerade kunder att tacka för.