HemNyheterAffärerIntel säljer av ARM-andelar

Intel säljer av ARM-andelar

Den krisande ankarinvesteraren gör utträde knappt ett år efter börsintroduktion.

Intel har sålt av sina 1,18 miljoner ARM-aktier, kort efter att ha tillkännagivit att bolaget sparkar 15 procent av sina anställda globalt. Enligt nyhetsbyrån Reuters innebär aktieförsäljningen ett tillskott i kassan om cirka 147 miljoner USD, en kassa som sedan tidigare är hemvist till 11,29 miljarder dollar – och skulder om cirka 32 miljarder.

I takt med att Intel byter affärsstrategi mot att bli en kontraktstillverkare, foundry, är ARM fortsatt viktigt för bolaget. Sedan tidigare har Intel helhjärtat omfamnat ARM, där Intel i praktiken har en meny av färdiga IP-block med ARM-arkitekturer som prospektiva foundry-kunder kan välja från. Detta har bland annat resulterat i ett kontrakt med bolaget Faraday gällande tillverkning av 64-kärniga ARM-baserade processorer.

Huruvida Intel ämnade att vara kvar på lång sikt som en investerare i ARM är oklart, men rent affärsmässigt ser försäljningen av ARM-aktierna ut att vara relativt lukrativ. Aktierna bjöds ursprungligen ut till försäljning för omkring 60 USD under september 2023 för att i dagsläget vara värda ungefär det dubbla – drygt 120 USD.

Exakt vad som sker med det ”nära samarbete” med ARM som Intel talade om när bolaget tillkännagav investeringen återstår att se. Sannolikt har Intel under det knappa året som investerare tillskansat sig tillräcklig kunskap om framtida produktplaner såväl som arbetat in tillverkningskompatibilitet för desamma för att inte lida på kort sikt.

Förutom tillverkning av ARM-baserade kretsar sätter Intel också sitt hopp till instruktionsuppsättningen RISC-V. Faktum är att Intel redan vid tillkännagivandet av sin investering i ARM talade om just tillverkning av RISC-V-baserade processorer – något som till skillnad från ARM låter sig göras utan licenskostnader, men än så länge utan det massiva ekosystem av mobila enheter och edge-produkter som praktiskt taget alla bygger på ARM-kärnor.

Sannolikt är oavsett att Intel inte av fri vilja avyttrar sitt ägande i ARM. Med styvt tre gånger större skulder än tillgångar och krympande marginaler till följd av starkare konkurrens av AMD i serverhallarna är bolaget i vad som med rätta kan kallas ett krisläge där varje lågt hängande dollar omvandlas till kassaflöde.

Förutom att ha sagt upp cirka 15 procent av sina globala anställda rapporterar Tom’s Hardware också att bolagets anställda i Irland upp till sju veckors lön per år som anställd i avgångsvederlag om de väljer att säga upp sig frivilligt. Så sent som under juni månad sålde Intel av 49 procent av Fab 34 i Leixlip – för 11 miljarder USD.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också