HemNyheterAffärerFaraday blir Intel-kund med 64-kärnig ARM-processor

Faraday blir Intel-kund med 64-kärnig ARM-processor

Det taiwanesiska kretsdesignbolaget tillika ARM-utvecklingspartnern utlovar ny plattform på 1,8 nanometer.

Taiwanesiska Faraday, bäst känt som en leverantör av designtjänster för applikationsprocessorer (ASIC) och systemprocessorer (SoC) har tillkännagivit att bolaget är i full färd med att utveckla en 64-kärnig systemprocessor baserad på ARM-kärnor i samarbete med Intel. Tanken är att Faraday ska låta Intel tillverka kretsen på Intels kommande tillverkningsprocess Intel 18A, eller 1,8 nanometer, när den sjösätts år 2025.

Den kommande systemprocessorn väntas bli en grundbult i Faradays kommande utvecklingsplattform, där bolaget är en partner i ARM-programmet Total Design. Syftet är med andra ord att låta presumtiva kunder utveckla sina egna kretsar baserade på Faradays design baserat på deras behov, snarare än att processorerna säljs under Faradays flagg.

Faraday blir en i raden av Intel Foundry Services (IFS) kunder, och uppges bland annat ta sikte på skalbara processorer för hyperscale-datacenter, edge-infrastruktur samt avancerade 5G-nätverk. Speciellt det sistnämnda lär bli ett marknadssegment där Faraday får sällskap av svenska Ericsson, som likt Faraday utannonserat att de kommer anlita IFS för tillverkning på just 1,8 nanometer.

Under våren 2023 tillkännagav Intel att IFS satsar helhjärtat på ARM-tillverkning, där processen Intel 18A specifikt optimerats för just ARM-kärnor. Mot bakgrund av detta och faktumet att Intel ser ut att återta sin forna tillverkningstekniska ledning från TSMC i och med lanseringen av 1,8 nanometer är det få som lyfter på ögonbrynen när allt fler kunder överväger produktion hos Intel.

Där IFS väntas stå redo att producera på 1,8 nanometer under början av 2025 kommer TSMC och Samsung istället att dröja till slutet av samma år med sina processer om 2 nanometer. Vad Intels nästa steg blir återstår att se under ett event den 21 februari, men om lanseringen av 1,8 nanometer i början av år 2025 blir av kommer bolaget ha sjösatt inte mindre än fem processer på fyra år.

Faraday är verksamt i fyra länder och noterade år 2023 en omsättning om närmare 12 miljarder taiwanesiska dollar, motsvarande cirka 4 miljarder svenska kronor.

KällaFaraday
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också