HemNyheterAffärerIntel och Samsung har svårt att locka kunder till spjutspetstekniker

Intel och Samsung har svårt att locka kunder till spjutspetstekniker

Med tre varianter av 3 nanometer på menyn är det TSMC som drar kunder, medan Samsung har sig själv som sin största kund.

Efter en längre tid försening blev Samsung sommaren 2022 först ut med både 3 nanometer och nästa generations transistortyp GAAFET, som då enligt bolagets utsago stod redo att ta emot beställningar. Det dröjde därefter ett halvår till TSMC lanserade sin 3-nanometersteknik, som blir bolagets sista att använda FinFET-transistorerna innan även de går över till GAAFET.

Den taiwanesiska branschtidningen Digitimes rapporterar att Samsung har svårt att locka kunder till 3 nanometer, trots att de var först ut på marknaden och har en i alla fall på pappret överlägsen transistortyp. Förutom bolagets senaste 3 nanometer talas det om ett svalt intresse även för Samsungs framtida tekniker, där 2 nanometer med en planerad lansering 2025 står näst på tur. I dagsläget uppges Samsung LSI, en underavdelning till Samsung Electronics, vara Samsung Foundrys enda storkund på 3 nanometer.

Hur god insyn en tidning med förkärlek till allt taiwanesiskt har hos en sydkoreansk aktör går att ifrågasätta. Förutom icke namngivna källor hänvisar rapporten dock även till att inhemska TSMC får en allt större kundbas på 3 nanometer, vilket beroende på storleksordningen på kunderna kan ses som en indikator på svalt intresse för alternativa lösningar. I början av en spjutspetstekniks livscykel är det nämligen ovanligt med dual sourcing.

Numera är Samsung och TSMC inte ensamma kontraktstillverkare att erbjuda spjutspetstekniker utan är nu i sällskap av Intel, som är i startgroparna med dotterbolaget Intel Foundry Services (IFS). Under årets andra hälft uppges bolaget vara redo att gå in i produktion med sin teknik kallad Intel 3, som blir den första att vara framtagen med andra parter än bolaget självt i åtanke. Intel 3 är med andra ord bolagets första riktiga försök att ta sig an marknadsledarna.

Även Intel uppges ha svårt att förmå fabless-företag att förlägga sin tillverkning på Intel 3, till vilken bolaget hittills talat om en icke namngiven kund – en större aktör som verkar inom molnet, edge och datacenter. När Intel 2021 gick ut med att de skulle satsa på kontraktstillverkning talade de även om att tillverka åt Qualcomm på Intel 20A (2 nanometer), men sedan uttalandet har inget mer hörts om saken. Intel ska från 2025 även sköta paketering av chiplet-lösningar för Amazon Web Services (AWS), men inte stå för tillverkning av själva kretsarna.

Svårigheterna att locka kunder kan även vara av kostnadsskäl, vilket Semi14 tidigare rapporterat om. Förutom att kostnaden per tillverkad kiselskiva är rekorddyr med 3 nanometer kan tillverkningsprocessen från ax till limpa ta så mycket som sex månader. På detta skenar kostnaderna exponentiellt för att utveckla kretsar på mer avancerade noder och ligger numera i storleksordningen hundratals miljoner USD – flera miljarder kronor.

Med skyhöga kostnader redan under utveckling är det rimligt att anta att de som är villiga att betala för bättre transistorer vänder sig till en trygg hamn. TSMC har en historia av att från dag ett leverera välfungerande tekniker med acceptabel yield, vilket inte kan sägas om Samsung som vid senare generationsskiften haft svårt på den fronten. Intel är å sin sida ett oprövat kort – men mångårig försening av sorgebarnet 10 nanometer i bagaget har bolaget mycket att bevisa.

KällaDigitimes
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också