HemNyheterAffärerInfineon bygger världens största fabrik för kraftelektronik i Malaysia

Infineon bygger världens största fabrik för kraftelektronik i Malaysia

En redan planerad investering och utbyggnad av anläggningen i Kulim, Malaysia, utökas rejält från 2 till 7 miljarder euro.

Tyska Infineon gick tidigare under året ut med kritik mot halvledarindustrin i helhet, då den länge försummat och inte investerat tillräckligt i kraftelektronik – wide-bandgap-material. Detta trots en utbredd insikt om hur viktig denna typ av kretsar är för elektrifieringen av samhället och den gröna omställningen. Sedan dess har bolaget skridit till handling för att möta marknadens behov genom att investera 5 miljarder euro för ändamålet i en ny fabrik i Dresden, Tyskland.

The market for silicon carbide shows accelerating growth, not only in automotive but also in a broad range of industrial applications such as solar, energy storage and high-power EV charging. With the Kulim expansion, we will secure our leadership position in this market. With the industry’s leading scale and a unique cost position, we are leveraging our competitive position of best-in-class SiC trench technology, the broadest package portfolio and unrivaled application understanding. These factors are the areas of differentiation and success in the industry.

– Jochen Habeck, VD på Infineon

Knappt ett halvår efter att Infineon satt spaden i marken i Dresden går bolaget ut med ännu en stor investering. Den här gången handlar det om ökade anslag för att bygga ut anläggningen i Kulim, Malaysia, dit bolaget så sent som februari 2022 vikt 2 miljarder euro för fabriksexpansionens andra fas. Beloppet för detta utökas betydligt till 7 miljarder euro och resultatet väntas bli världens största fabrik för tillverkning av kraftelektronik, producerade på kiselskivor om 200 millimeter av kiselkarbid (SiC).

Investeringen i fråga sker inte i ett vakuum, utan till stor del av efterfrågan och åtaganden från såväl gamla som nya kunder. Bolaget talar om att utbyggnaden görs för sex tillverkare inom fordonsindustrin, varav Ford, SAIC och Chery nämns vid namn. Inom förnybart talas det om Solaredge och tre ”ledande” kinesiska företag som verkar inom fotovoltaik (solpaneler) och energilagring. Därtill har Schneider Electric gjort förskottsbetalningar för att öronmärka framtida kapacitet för tillverkning med såväl kiselkarbid som traditionella kiselskivor (Si).

Kapitalinjektionen är en del i Infineons ambitioner om att en större andel av bolagets omsättning ska komma från kiselkarbid. Målet till 2030 är att Infineons marknadsandel inom kiselkarbid ska ligga på 30 procent och generera en årlig omsättning om 7 miljarder euro. Under räkenskapsåret 2022 hade företaget 56 000 anställda och en omsättning om 14,2 miljarder euro.

KällaInfineon
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också