HemNyheterTillverkningHög efterfrågan på AI-kretsar tvingar Huawei minska telefonförsäljning

Hög efterfrågan på AI-kretsar tvingar Huawei minska telefonförsäljning

Beställningar på Ascend-kretsar går före behovet att sälja Mate-telefoner i Kina.

Kinesiska Huawei uppges tvingas prioritera försäljning av AI-kretsar över telefoner då båda tillverkas av kinesiska SMIC, rapporterar Reuters. Huawei överraskade i höstas genom att lansera telefonserien Mate 60, vars paradnummer är systemprocessorn Kirin 9000S – Huaweis återvändo till relativt modern tillverkning på 7 nanometer efter att bland annat TSMC förlagts med exportförbud till det kinesiska bolaget.

De amerikanska sanktionerna har dock tvingat Kina och Huawei att bli mer innovativt, enligt ingen mindre än ASML:s VD Peter Wennink. Förutom att producera systemkretsar på 7 nanometer har Huawei också placerat sig som ett alternativ till Nvidia i Kina gällande beräkningskretsar för AI-bruk. Kinesisk patriotism har parallellt med amerikanska exportförbud för Nvidias mest avancerade AI-kretsar lett till att Huaweis serie AI-processorer Ascend banar väg för Kinas boom på området – istället för Nvidia.

Faktum är att Nvidia med sin kommande Kina-specifika AI-krets H20 tar prismässigt sikte på Huawei Ascend 910B – den högst presterande AI-kretsen Huawei kan frambringa. Att Nvidia inte räds att ta betalt för bolagets beräkningskretsar är vida känt – men i fallet H20 är priset ”endast” 12 000–15 000 dollar per enhet för att möta Huaweis prissättning, enligt Reuters.

Att Huawei således väljer att prioritera försäljningen av AI-kretsar över mobiltelefoner är enkel matematik – för varje Ascend 910B måste Huawei sälja drygt 13 stycken mobiltelefoner av modellen Mate 60 Pro. Nämnvärt att denna kalkyl enbart tar med en omsättning om 12 000 dollar i beräkningen, när marginalerna på mobiltelefoner i själva verket är lövtunna medan de för AI-kretsar är betydligt hälsosammare.

Därtill ryktas Huaweis leverantör SMIC återigen lida av dålig yield, andel fungerande kretsar på varje tillverkad kiselskiva, på sin 7-nanometersprocess. Tidigare analys från Semianalysis har dementerat det hela som rykten i syfte att lugna ned den i huvudsak amerikanska paniken över att Kina har möjlighet att tillverka kretsar på 7 nanometer.

Vad som är däremot är värt att påpeka är att AI-beräkningskretsar generellt är långt större än systemkretsar för mobiltelefoner. Att de förutom att vara fysiskt betydligt större är de generellt också betydligt mer komplexa med långt fler transistorer per krets – parametrar som nästan per automatik innebär lägre yield när allt annat lämnas oförändrat hos samma tillverkare.

Att Semianalysis dessutom drog slutsatsen att SMIC väntas stå redo att tillverka sagda komplexa och högpresterande kretsar först ”om ett par år”, medan beräkningskretsar i Ascend-serien redan nu finns att köpa betyder två saker. Dels att Kina än en gång visar sig berett att ta notan för att tillverkningstekniskt komma ikapp västvärlden när landet förvägras den modernaste utrustningen – samt att AI-marknaden och möjligheten att ge USA och Nvidia på nöten är prioriterat till den grad att landets befolkning lika gärna kan köpa telefoner från Apple på bekostnad av Huawei på kort sikt.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också