När USA nyligen trappade upp sitt handelskrig med Kina gjordes det med besked – ingen modern halvledarutrustning får numera säljas till Kina. För amerikanska medborgare innebar de nya direktiven ännu en dimension, då arbete för kinesiska halvledartillverkare med omedelbar verkan likställdes med landsförräderi – och sätter medborgarskapet på spel.
Mot denna bakgrund rapporteras nu minnestillverkaren Yangtze Memory Technologies Company (YMTC) lida betydande personalförluster, rapporterar Financial Times. Omedelbart efter att USA:s president Joe Biden signerat sin order sade amerikanska YMTC-anställda upp sig i Kina – och nu uppges YMTC kraftigt skala ned sin amerikanska närvaro och sparka ut anställda i USA.
Exakt hur många anställda i USA bolaget sysselsätter, och hur många som blir kvar, framgår inte. Inte heller är det tydligt hur många amerikanska YMTC-anställda som gjorts arbetslösa i Kina. Klart står dock att handelsrestriktionerna relaterade till halvledare ser ut att ha den effekt USA ämnat, nämligen att minska kinesiskt inflytande på halvledarmarknaden.
YMTC har fram till de nya handelsrestriktionerna varit en av Kinas starkast lysande stjärnor på halvledarmarknaden. Bolagets teknik och tillverkning bedömdes av Apple vara tillräckligt mogen för att Iphone-makaren hade långt gångna planer på att nyttja YMTC-tillverkad lagring i produkter för den kinesiska marknaden – planer bolaget sedermera fick lägga på is.
Den kinesiska minnestillverkaren uppges också ha deltagit i krismöten med det kinesiska näringsministeriet i samband med kommunistpartiets nyliga partikongress. Under dessa samtal menar CNBC att YMTC med flera halvledarbolag hävdat att de amerikanska handelsrestriktionerna kan innebära slutet för den kinesiska kiselsektorn.
Huruvida det är slutet eller inte återstår att se – YMTC tillbakavisar uppgifterna. Oavsett ser Biden-adminstrationen ut att åtminstone ha skapat rejäl huvudbry för Kina och landets halvledarambitioner.