HemNyheterTillverkningHalvledarförsäljningen fortsätter dala under juni

Halvledarförsäljningen fortsätter dala under juni

Tillverkare med stor exponering mot enklare konsumentelektronik lider mest.

Att den pandemidrivna guldrushen i halvledarvärlden är på väg att gå mot sitt slut har vi tidigare rapporterat om, där bland annat botten gått ur efterfrågan på billigare bärbara datorer och mobiltelefoner. Nu rapporterar IC Insights att orderingången hos kretstillverkarna börjat dala under juni månad, där situationen är värst hos tillverkarna av minneschip.

Bild: IC Insights

När de stora taiwanesiska halvledartillverkarna summeras skymtas en nedgång om i snitt fem procent hos de tio största bolagen. Totalen uppgår till 300 miljarder TWD, motsvarande cirka 100 miljarder kronor, ned från 315 miljarder under maj månad. Marknadsledaren TSMC noterar en nedgång i linje med snittet, medan Taiwans näst största kontraktstillverkare UMC istället lyckas öka ordertotalen med två procent.

Där rapporten främst fokuserar på taiwanesiska bolag noteras av IC Insights också att minnestillverkaren Micron genomlider stark motvind. Den konkurrerande DRAM-tillverkaren Nanya noterar en nedgång om 16 procent, vilket är i linje med Microns rapporterade nedgång om 17 procent. Värt att notera är att minnestillverkaren Winbond lyckades stärka sitt resultat på månadsbasis, sannolikt tack vare sitt fokus på nischade minnesprodukter.

Den största kalkonen för juni månad är dock Novatek, en leverantör av kretsar för bruk i bildskärmar. Bolaget noterade dock en kometliknande uppgång under pandemin, med en 79-procentig ökning för helåret 2021 och knep då en sjätteplats på listan av världens största fabless-bolag.

Av de nya siffrorna och tidigare rapporter att döma kan slutsatsen att halvledarbranschen är på väg att återgå till sitt normalläge. Huruvida utbudet överskrider efterfrågan över en längre tid återstår däremot att se – men det knakar just nu i fogarna hos tillverkarna efter två rekordår.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också