HemNyheterAffärerGlobalfoundries och STMicroelectronics diskuterar gemensam fabrik

Globalfoundries och STMicroelectronics diskuterar gemensam fabrik

Med FD-SOI och kretsar med riktigt låg strömförbrukning i fokus förs samtal om att bygga en gemensam fabrik i Frankrike.

Till 2030 vill EU stå för 20 procent av världens kretstillverkning räknat i omsättning. För att nå dit krävs hjälp av privata aktörer, av vilka TSMC, Samsung och Intel ofta är i fokus. Mindre tal är det om världens fjärde största kontraktstillverkare Globalfoundries och de många mindre aktörerna som redan är etablerade i Europa.

Nu rapporterar Bloomberg att Globalfoundries och STMicroelectronics är i samtal om att bilda ett samriskföretag och bygga en gemensam fabrik i Frankrike. Uppgifterna stärks inte minst av att duon tillsammans med CEA och Soitec i april gick ut med att de skulle inleda ett nytt samarbete, med fokus på utvecklingen av nästa generations tillverkningsprocesser av typen Fully Depleted Silicon-on-Insulator (FD-SOI).

Fördelar med FD-SOI är enligt kvartetten möjligheten att få ut mer prestanda till lägre drivspänning, något som ska komma väl till pass för bilindustrin, Internet of Things (IoT) och mobila applikationer. Det här är också en typ av tillverkningsprocess såväl Globalfoundries som STMicroelectronics redan specialiserar sig på, där Globalfoundries har en världsledande teknik med FD-SOI på 22 nanometer.

Både Globalfoundries och STMicroelectronics har redan en stor närvaro i Europa, där den förstnämnda har tre fabriker i Dresden, Tyskland. STMicroelectronics å sin sida har fyra fabriker i Spanien och tre stycken i Italien. Duon har också sedan länge gett upp racet om att försöka konkurrera med TSMC, Samsung och Intel om spjutspetstekniker.

Partnerna vare sig bekräftar eller dementerar uppgifterna, vilket får anses talar för att diskussioner pågår. Sannolikt förs även samtal parallellt med EU och Frankrike om företagens möjligheter att få ta del av pengar som finns att hämta i EU Chips Act.

KällaBloomberg
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också