I oktober skärpte USA sina halvledarrestriktioner mot Kina och sköt i praktiken landets ambitioner om självförsörjning i sank. Kina har utöver skarpa uttalanden stått handfallet och anmäler nu USA till World Trade Organisation (WTO), rapporterar CNBC. Det kinesiska handelsministeriet bekräftar detta och anklagar USA för att sätta ”normal internationell handel av chip” ur spel.
Genom att gå via WTO söker Kina att lösa konflikten på laglig väg, men USA å sin sida vidhåller att restriktionerna är en fråga om nationell säkerhet. Enligt WTO:s regelverk tillåts länder att införa restriktioner på basis av just nationell säkerhet. Det här användes som argument av Donald Trump vid införandet av handelstullar på stål och aluminium mot EU – ”ett land utan stålindustri har inget försvar” – men det underkändes i dagarna av WTO. Domen är dock i allt väsentligt irrelevant, då EU och USA under processens gång hunnit lösa frågan och enas kring tullar och handelskvoter.
USA:s embargo innebär strikta restriktioner gällande export av avancerade chip, men även för den utrustning som skulle möjliggöra för Kina att på sikt tillverka sådana på egen hand. Vidare får amerikanska medborgare inte arbeta för kinesiska teknikföretag. Restriktionerna är inte heller enbart USA-relaterade, utan gäller dessutom globala företag som säljer teknik baserad på amerikanska patent till Kina. Företag kan ansöka om tillstånd till USA:s handelsdepartement för att undgå restriktionerna, men detta är kort sagt svårt att få.
Att Kina tar frågan om USA:s exportrestriktioner till WTO ska ses som en tandlös symbolhandling, något de styrande i landet med säkerhet är väl medvetna om. Nästa steg är att frågan behandlas och det kommer likt anmälan om tullarna på stål och aluminium ta ett antal år. Därefter är tanken att frågan ska kunna tas till WTO:s högsta domstol, appelationsdomstolen, men då USA blockerar tillsättningen av nya domare är den satt ur spel.
As we have already communicated to the PRC (People’s Republic of China), these targeted actions relate to national security, and the WTO is not the appropriate forum to discuss issues related to national security
– Adam Hodge, talesperson för USA:s handelsrepresentant
I en kommentar till CNBC säger talespersonen för USA:s handelsrepresentant, som ansvarar för att koordinera USA:s handel med omvärlden, att WTO är fel forum för diskussion och att de framfört detta till Kina. I dagsläget finns ingenting som pekar mot att USA kommer ta ett kliv tillbaka, utan tvärtom fortsätter arbetet med att bromsa Kinas avancemang inom halvledare.
För att tillverka avancerade kretsar på 5 nanometer och nedåt behövs avancerade maskiner med EUV-litografi, något nederländska ASML har monopol på och till följd av restriktionerna inte får exportera till Kina. USA pressar den nederländska regeringen – och i förlängningen ASML – att gå ännu längre för att även stoppa export av äldre men än idag fortsatt mycket relevanta DUV-maskiner. Det senare skulle få grava konsekvenser för Kina, vars inhemska företag sannolikt inte skulle kunna utöka sin tillverkningskapacitet överhuvudtaget.