HemNyheterAffärerBrittiska politiker vill se ARM börsnoterat i London

Brittiska politiker vill se ARM börsnoterat i London

Efter att Softbank besked om att de vill börsnotera ARM i USA tittar brittiska politiker och på möjligheterna att få bolaget listat i London.

Efter hårt motstånd från konkurrensmyndigheter valde Nvidia att kasta in handduken i försöket att förvärva ARM av investmentbolaget Softbank. Softbank, som under hela processen varit tydliga med att de vill avyttra ARM, skrev omgående till verket med att dra igång processen om en börsnotering av bolaget.

Vägen mot en börsnotering är dock inte spikrak, tvärtom finns även här hinder på vägen. Förutom att konkurrensmyndigheter uttryckte skepsis var även Storbritanniens regering inne på att blockera affären med ”nationell säkerhet” som motivering. ARM som har sitt säte i Cambridge var innan det år 2016 förvärvades av japanska Softbank ett brittiskt bolag.

I samtal till investerare har Softbanks VD Masayoshi Son tidigare berättat att målet är att börsnotera ARM i USA, och då helst på New York-baserade Nasdaq. Nasdaq är en tekniktung aktiebörs med företag som bland annat Apple, Microsoft, Tesla, Nvidia, Intel, Qualcomm och AMD, varför aktiebörsen ses som en given plats för ARM.

Uttalandet sågs som ett hårt slag mot Europas största aktiebörs, London Stock Exchange (LSE), som vill locka fler teknikbolag. Uttalandet gjorde att LSE:s VD vände sig till den politiska ledningen för att ”ta hem ARM”, skriver brittiska This is Money. Enligt rapporten ska seniora tjänstemän på finansdepartementet, handelsdepartementet och departementet för digitalisering, kultur, media och sport nu titta på möjligheterna att få ARM börsnoterat på LSE, men hur framgår inte.

Då kretsutvecklaren ARM:s licenser används i miljarder kretsar årligen är det en minst sagt viktig aktör på marknaden. Det finns därför röster som menar att ARM är för viktigt för att börsnoteras, då investerares jakt på kortsiktig vinst skulle stävja företagets långsiktiga strategi. Både Qualcomm och Intel har därför lyft tanken om ett konsortium, där de själva och andra stora teknikbolag går samman för att samäga ARM och låta det förbli ”neutralt”.

Frågor kring börsnotering åsido är ett annat hinder att ARM förlorat kontrollen över sitt kinesiska dotterbolag ARM China. År 2020 röstade styrelsen för att avsätta VD:n Allen Wu, men när han fick nys om planerna anställde han personliga livvakter och barrikaderade sig på ARM Chinas kontor. Där har han också bolaget sigill, som i Kina krävs för att göra ändringar i bolagets styrelse.

Bild: Financial Times

Istället för att låta sig bli avsatt har Wu gått sin egen väg med ARM China och driver företaget under egen regi. ARM China står för cirka 25 procent av omsättningen hos ARM och medför således ett stort hinder för möjligheterna att börsnotera ARM. Själv menar han att han stödjer Softbanks ambitioner om att börsnotera ARM – och att Softbank borde stödja ARM China om att börsnoteras på egen hand i Kina.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också