HemNyheterAffärerARM Chinas VD vill börsnotera utan moderbolaget

ARM Chinas VD vill börsnotera utan moderbolaget

ARM China kan noteras i Hong Kong eller i Shanghai – om VD:n Allen Wu får säga sitt.

ARM China och dess VD Allen Wu, som driver bolaget trots att han blivit utröstad ur bolagets ledning, utgör ett betydande hinder för moderbolaget ARM:s väg mot en börsnotering. Semi14 har tidigare berört turerna kring Wu i en artikel om Intels potentiella medverkan i ett konsortium av ARM.

Nu rapporterar Tom’s Hardware att ARM China och Wu är intresserade av att gå sin egen väg med en fristående börsnotering. Bolaget ARM China är ett samriskbolag (eng. joint venture) som till 47,33 procent ägs av ARM, och till 51 procent av kinesiska ägare. Det är en potentiell majoritet som kan stödja Wu och hans ”eget” bolag på vägen mot börsen i Shanghai eller Hong Kong.

We are supportive of ARM’s IPO. We hope that ARM would also support ours.

Allen Wu, VD ARM China

Till South China Morning Post berättar Wu att ARM China stödjer ARM gällande en börsintroduktion – och att han hoppas att det helägda ARM under investmentbolaget Softbank stödjer ARM Chinas planer. Wu själv äger 16,7 procent av aktierna i ARM China – bolaget av vilket Softbank april år 2018 sålde 51 procent till en grupp kinesiska bolag till priset 775,2 miljoner USD. ARM China står för cirka 25 procent av omsättningen hos ARM.

Wu menar även att ARM från brittiskt håll försökt få honom avsatt via kinesiska myndigheter, med meddelandet att ARM China inte skulle klara sig utan stöd från ARM. Av kommentaren ”ARM China har redan utvecklat möjligheten att verka oberoende av ARM i Storbritannien” tar han även detta med ro.

Vad som händer härnäst i sagan om Allen Wu, ARM China och ARM under Softbanks ägarskap återstår att se. Skeendena kommer i alla fall för utomstående sannolikt ha ett visst underhållningsvärde – så länge man inte är Softbank.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också