HemNyheterPolitikApple efter restriktionerna – ska inte använda kinesiskt NAND-minne

Apple efter restriktionerna – ska inte använda kinesiskt NAND-minne

Den amerikanska elektronikjätten tvingas backa och ska inte längre använda NAND-minneskretsar från kinesiska YMTC.

Det tidigare så spretiga handelskriget mellan USA och Kina har utkristalliserat sig till att i stort handla om halvledare. Nyligen införde USA betydligt striktare restriktioner mot Kina i syfte att hindra landets tillväxt och teknologiska utveckling på området. Vid sidan om exportförbud av verktyg för tillverkning av halvledare finns begränsningar kring hur amerikanska elektronikföretag ska förhålla sig till Kina.

I september blev det känt att Apple skulle börja köpa in NAND-minneskretsar av Yangtze Memory Technologies (YMTC), som är Kinas största tillverkare av såväl NAND som DRAM. Beslutet mötte skarp kritik från bland annat amerikanska lagstiftare och Apple försökte ingjuta lugn genom att bedyra att minneskretsarna enbart skulle användas i produkter sålda i Kina.

I en rapport från Nikkei Asia framgår att Apple backar eller i alla fall pausar planerna om att använda minneskretsar från YMTC, som direkt följd av politiska påtryckningar och de nya restriktionerna. Rapporten talar även om att Apple avsåg börja använda YMTC-signerade minneskretsar redan i år och att dessa skulle ta plats i så många av 40 procent av alla Iphone-telefoner som skulle säljas i Kina.

Apple är långt ifrån ensam att ha drabbats av de nya restriktionerna. Enligt det nya regelverket får bland annat AMD och Nvidia inte längre sälja processorer, grafikkort och AI-acceleratorer till kinesiska aktörer och intressen.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har sedan 2008 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också