HemNyheterPolitikAmerikanska CHIPS Act-investeringar väntas nå Vietnam

Amerikanska CHIPS Act-investeringar väntas nå Vietnam

Stora lager av sällsynta jordartsmetaller och ung arbetskraft lockar amerikanska halvledarinvesteringar.

Den amerikanska rättsakten CHIPS and Sciences Act ämnar att främja inhemsk tillverkning av halvledare, med stora statliga stöd till bland annat Intel, Micron och Samsung. Parallellt med ambitionerna att ”ta hem” halvledartillverkningen har USA också tagit på sig att skapa en halvledarallians som syftar till att förvägra Kina avancerad halvledarteknologi – en allians som fått med EU, Japan, Taiwan och till och med Indien på tåget.

Nu meddelar USA:s understatssekreterare (Under Secretary for Economic Growth, Energy, and the Environment) Jose W. Fernandez att CHIPS Act-pengar kommer investeras även i utlandet, närmare bestämt Vietnam. Tanken är, likt många andra amerikanska halvledarinitiativ utanför landets gränser, att minska beroendet av Kina, och till detta skjuter USA till 500 miljoner dollar för att stärka utbildningar inom halvledare, cybersäkerhet och affärsklimat.

Vietnam är heller inte ensam mottagare av stödet, enligt Nikkei. Sju länder väntas få ta del av CHIPS Act-investeringar, men Vietnam är det enda Fernandez nämner vid namn. En stor del av detta är att landet besitter världens näst största reserver av sällsynta jordartsmineraler efter Kina. Just handel av dessa mineraler var något Kina under 2023 drog åt svångremmen på för västvärlden, där bland annat gallium och germanium säljstoppades under augusti månad.

Utöver att stimulera Vietnam till att bli ett alternativ för Kina i de globala leverantörsleden för halvledare och elektronik ser Fernandez och USA också möjligheter i den vietnamesiska arbetskraften. Mot bakgrunden av SIA:s rapport om att enbart USA till år 2030 kommer sakna 67 000 kvalificerade anställda i halvledarbranschen går landet på en charmoffensiv i Vietnam i hoppet om att kunna locka ingenjörer till hemmarknaden.

USA och Fernandez anser också att Vietnam har potential att bli ”en ännu större tillverkningshubb” och ett alternativ till Kina. Denna position har landet aktivt intagit över de senaste åren i takt med att både politiska såväl som monetära kostnader för tillverkning i Kina stigit, och så sent som i höstas meddelade amerikanska Amkor att bolaget bygger en stor anläggning för test och paketering utanför Hanoi. Sedan tidigare har även Intel en anläggning för samma syfte.

Vietnam å sin sida har på senare tid tryckt allt hårdare på USA för att få klassas som en marknadsekonomi, snarare än en planekonomi. Ländernas relationer normaliserades så sent som år 2016 då den dåvarande Obama-administrationen lättade på de sista kvarvarande handelsembargon som varit i kraft sedan kriget länderna emellan avslutades år 1975.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också