HemArtiklarReportageAMD Ryzen 7000 – först med arkitekturen Zen 4 på 5 nanometer

AMD Ryzen 7000 – först med arkitekturen Zen 4 på 5 nanometer

Semi14 levererar en lång genomgång av nyheterna i Ryzen 7000, vars tekniker lägger grund för bland annat kommande serverplattformar.

3D V-Cache och resan mot billigare DDR5-minne

Normalt sett när SweClockers testar processorer går vi raskt över till testsystem och prestandatester efter presentation av modellerna. Den här gången gör vi en kortare avstickare, då det finns gott om information att tillgå för kvalificerade framtidsspaningar. Det ena handlar om 3D V-Cache och det andra är priselefanten i rummet – DDR5-minne.

Massivt L3-cacheminne inte långt bort

Under våren kom Ryzen 5000-seriens svanesång i form av Ryzen 7 5800X3D. Ändelsen ”3D” markerade att modellen bestyckats med AMD:s teknik 3D V-Cache, där ett extra L3-cacheminne staplats ovanpå varje CCD-krets med 8 kärnor och det ursprungliga 32 MB L3-cacheminnet. Resultatet blev ett tredubbelt L3-cacheminne på 96 MB, vilket gav betydande prestandaökningar i vissa fall och i andra inte mycket alls.

När AMD under ett evenemang bakom lyckta dörrar berättade om nästa generation berättade de att det kommer Ryzen 7000-processorer med 3D V-Cache. Beskedet om när blev ”inom några månader”. Den som väntar på något gott behöver således inte vänta alltför länge. Som arena för tillkännagivandet är CES 2023 i början av nästa år en trolig kandidat.

DDR5-minneschip. Bild: Micron

DDR5 – från dyrgrip till mainstream

Hösten 2021 introducerade Intel processorfamiljen Core 12000 ”Alder Lake” och med detta blev den då helt nya minnesstandarden DDR5 tillgänglig för konsumentmarknaden. För att uttrycka det milt var tillgången skral – räknat i antal kit hos samtliga svenska återförsäljare ett hundratal – och priset låg väl över DDR4. Processorerna var lyckligtvis bakåtkompatibla med DDR4.

Att en ny standard har ett högt pris är inte konstigt, men tillgången var en annan sak. Micron, SK Hynix och Samsung som tillverkar minneskretsar hade inga stora volymer av DDR5, men det var inte det som var flaskhalsen. Att tillverka en produkt, oavsett om vi pratar om en så enkel sak som en brödrost eller ett mer avancerat primärminne, kräver många komponenter. Det räcker med att en komponent inte finns för att sätta stopp i maskineriet.

Ovan blev extra uppenbart under den fortfarande pågående coronapandemin, som i omgångar stängt ned produktionen i Kina. Med DDR5-minnen blev en inbyggd strömregulator (eng. Power Managemant Integrated Circuit, PMIC) obligatorisk och det var den komponenten som länge lyste med sin frånvaro. De gick helt enkelt inte att få tag på, och då inte minst de fåtal modeller Intel certifierat.

Nu har situationen förbättrats och priset för DDR5 är på väg ned, men ligger fortfarande en bra bit över DDR4. Tidigare i september rapporterade den taiwanesiska branschtidningen Digitimes att DDR5 till årsskiftet skulle nå en prismässig sweet-spot, där mestadelen av IT-industrin skulle börja välja DDR5 framför DDR4.

I samband med AMD:s tillkännagivande av Ryzen 7000-serien vågade sig Lisa Su på en framtidsspaning baserat på vad bolaget hört från sina partner. Att göra prognoser är svårt, inte minst i dagens ekonomiska läge och handelsvaror som minneskretsar, men det talades i alla fall om prisparitet mellan den nyare och äldre standarden till sommaren 2023. Den modernare DDR5 kunde rentutav börja lägga sig under DDR4 räknat i pris per gigabyte.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också