HemNyheterAffärerYMTC stämmer Micron för patentintrång

YMTC stämmer Micron för patentintrång

Minnestillverkaren Micron får uppleva ännu en motgång under sitt annus horribilis.

Kinesiska NAND-tillverkaren Yangtze Memory Technologies Co (YMTC) har upprättat en stämning i USA mot den amerikanska minnestillverkaren Micron. Stämningen avser åtta patent YMTC som bolaget anser Micron och dess dotterbolag Micron Consumer Products Group inkräktar på. Intressant nog sker stämningen i USA, närmare bestämt i ett nordkaliforniskt rättsdistrikt.

Reuters rapporterar att stämningen gör gällande att Micron bland annat ska ha använt patenten för att stävja konkurrens från YMTC för att öka sina marknadsandelar och skydda sin marknadsandel – utan att betala rättmätiga licenskostnader. Sagda patent ska röra design, tillverkning och metoder att bruka 3D NAND. Nyheterna kommer för Micron som lök på laxen efter 2023 där samtliga minnestillverkare sett sina försäljningspriser skjutas i sank efter kollapsande minnespriser.

Få minnestillverkare har dock haft ett lika tungt år som just Micron. Som ett led i det amerikansk-kinesiska handelskriget förbjöds bolagets produkter från att användas i utrustning som används av offentlig sektor i Kina. Landet var, precis som för konkurrerande minnestillverkare som Samsung, SK Hynix och Kioxia, en av Microns största marknader. Värt att notera är att det amerikanska bolaget fortsätter satsa på Kina, motgångarna till trots – bolaget är i full färd med att investera 4,3 miljarder kinesiska yuan, motsvarande 6,4 miljarder kronor, i en ny paketeringsanläggning i Xi’an.

Micron har också ett förflutet av att stångas med kinesiska bolag i rätten – med repressalier som följd. Under 2018 anklagade Micron det dåvarande kinesiska hoppet på DRAM-himlen, Fujian Jinhua, för industriespionage. Det fallet involverade förutom Micron och Fujian Jinhua även taiwanesiska kontraktstillverkaren UMC som anklagades för att vara mellanhand. Fujian Jinhua stämde då Micron i Kinas rättssystem, med följden att vissa av Microns DRAM-produkter belades med säljförbud i landet.

Fujian Jinhua i sin tur belades med amerikanska sanktioner och utgjorde i ett vidare perspektiv kanske det verkliga startskottet för halvledarhandelskriget som pågår idag. YMTC har sanktioner till trots lyckats utveckla NAND-minne i världsklass, men ännu saknar Kina DRAM-produktion värd namnet. Här heter svaret istället CXMT, som får motsvarande 59 miljarder kronor i statliga pengar – för att landet inte ska behöva förlita sig på sydkoreanska Samsung och SK Hynix för sin DRAM-tillgång.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev – våra nyheter i din inkorg cirka en gång i veckan.
(Vi lovar, 2025 blir nyhetsbrevets år.)

Läs också