HemNyheterPolitikUSA vill hindra ASML från att sälja litografiutrustning till Kina

USA vill hindra ASML från att sälja litografiutrustning till Kina

Amerikanska politiker uppges arbeta för ett förbud för ett av EU:s högst värderade bolag att leverera utrustning till kinesiska chiptillverkare.

Nederländska ASML är världsledande inom litografiutrustning, sett till både försäljningsvärde och teknik. Bolaget är ensamt om att ha kommersialiserat EUV (extreme ultraviolet), en teknik bland annat TSMC nyttjar för dagens 5 nanometer och som Intel kommer nyttja för kommande Intel 4 – och teknik den amerikanska staten nu uppges vilja hålla borta från Kina.

Tom’s Hardware skriver om hur amerikanska statsrepresentanter har börjat bearbeta sina nederländska motsvarigheter med målet att förbjuda all ASML-försäljning till Kina. Till saken hör att ASML redan förbjudits från att sälja EUV-utrustning till Kina, även om det i dagsläget inte råder några förbud för att sälja traditionell DUV-utrustning (deep ultraviolet) – utrustning bland annat Samsung fortsatt nyttjar för tillverkning på 3 nanometer.

Exakt vilka grunder, förutom nationell amerikansk säkerhet, USA baserar sin plan på är ännu okänt. ASML nyttjar sannolikt amerikanska patent vid tillverkningen av sin utrustning, vilket skulle kunna ge amerikanska intressen ett ben att stå på. Gällande säkerhetsspåret är USA måna om att begränsa den kinesiska statens tillgång till avancerade kretsar – till en början för användning i superdatorer och på sikt i militära applikationer.

ASML, å sin sida, uppges argumentera för att bolaget inte är ensam leverantör av DUV-utrustning och konkurrerar med bolag som bland annat Canon och Nikon. Ett förbud för ASML att sälja utrustning till den kinesiska marknaden, som innefattar produktionsanläggningar för bland annat TSMC, Samsung och SK Hynix utöver inhemska aktörer som YMTC och SMIC, skulle istället lämna öppet mål för den japanska duon.

Amerikanska intressen har tidigare drivit Huawei att börja på ny kula genom att förbjuda TSMC-försäljning till Huawei. Resultatet blev att Huawei tvingades börja på ny kula med sitt dotterbolag Hisilicon, som tappade tillgång till kretsar på 5 nanometer till förmån av kretsar på antika 65 nanometer tillverkade i Kina.

ASML är heller inte det enda bolaget USA kan rikta in sig på för att sätta käppar i hjulen på kinesisk kretstillverkning. Skulle landet istället välja att begränsa sina egna bolags intäkter är företag likt Applied Materials, KLA och Lam Research leverantörer till kinesiska kretstillverkare. Dessa bolag kan med hänvisning till nationell säkerhet tvingas strypa sin försäljning till Kina praktiskt taget över en natt.

Även ASML har tidigare haft synpunkter på kinesiska aktörer, där bland annat Dongfang Yingyuan Electron har uppgetts bedriva industriespionage på betydande skala. Trots motgångar med både Kina och USA som avsändare ser det nederländska bolaget inte ut att vilja ge upp sin försäljning till den växande kinesiska marknaden.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också