HemNyheterPolitikUSA, Taiwan, Sydkorea och Japan i samtal om stärkta leveranskedjor

USA, Taiwan, Sydkorea och Japan i samtal om stärkta leveranskedjor

För första gången samlas alliansen "Fab 4", som ska säkerställa leveranskedjor inom halvledare.

Halvledarbristen har satt strålkastarljuset mot det faktum att en betydande andel av världens chip tillverkas i Asien, då inte minst Taiwan som Kina allt mer aggressivt gör anspråk på. Som ett svar på detta har USA tagit initiativ till alliansen ”Fab 4”, som Taiwan, Sydkorea och Japan anslutit sig till. Målet är att stärka industrins leveranskedjor och det gärna utan att Kina finns med i bilden.

The focus of the discussions of the participating quartet at the meeting was mainly on how to maintain the resilience of the semiconductor supply chain and explore the possible future cooperation directions of all parties. […] As an important member of the Indo-Pacific region, our country also plays a key role in the global semiconductor industry, and has deep economic and trade relations with countries in the region.

– Taiwans utrikesministerium

Nu meddelare Taiwans utrikesministerium att högt uppsatta tjänstemän från länderna hållit ett första videomöte. Vilka tjänstemän från kvartetten länder som deltog i samtalen framgår inte. Mötet sker efter månader av förberedelser och diplomatiska hinder på vägen, där bland annat Sydkorea inledningsvis var osäkra på om de ens ville bli del av någon allians.

Medan USA, Taiwan och Japan har en relativt enad hållning gällande att mota Kinas ambitioner på halvledarområdet i grind försöker Sydkorea hålla sig på sidlinjen. Anledningen är att framförallt Samsung och Sydkorea förlagt en stor del minnestillverkningen i Kina, och är således rädda för repressalier om de i allt för hög utsträckning väljer sida. Samsung nämnde själva att de ville ha en diskussion med Kina innan några samtal kunde hållas inom ramen för Fab 4.

Förutom möjliga mothugg från Kina räds Sydkorea deras militärt nära allierade USA, som genom sina restriktioner kan komma att sätta käppar i hjulen för Samsung och SK Hynix. De sydkoreanska jättarna har flera fabriker i Kina och har vid upprepade tillfällen gjort uttryck för att USA:s restriktioner kan få betydande konsekvenser för deras verksamhet, när det väl att är dags att uppgradera sagda fabriker med nya verktyg för halvledartillverkning.

Taiwan å sin sida distanserar sig alltmer från Kina och talar gärna om landet som auktoritär regim. När den amerikanska delstaten Arizonas guvernör, republikanen Doug Ducey, var på besök i Taiwan under hösten välkomnade landets president Tsai Ing-wen USA:s initiativ om att stärka och framförallt säkra en halvledarindustri som inte är beroende av Kina. Guvernören sade i samband med detta att USA såg fram emot att tillsammans ”tillverka demokratichip”. Att Ducey var på plats i Taiwan kan tillskrivas att TSMC:s första USA-fabrik förläggs i just Arizona.

Det tredje asiatiska landet Japan har på det stora hela varit på USA:s linje, men har inte velat gå lika hårt ut mot Kina gällande exportrestriktioner. De båda länderna tillsammans med Nederländerna nådde trots detta tidigare under året en överenskommelse om att begränsa exporten av ”avancerade maskiner för kretstillverkning” till Kina. Vilken typ av maskiner det handlar om är ännu inte känt, men det tros handla om bland annat DUV-maskiner av modernare snitt.

Samtalen ska förutom Kinas anspråk på Taiwan ses i ljuset av USA:s handelskrig, som syftar till att kraftigt begränsa Kinas förmåga att växa sin halvledarindustri. Enligt egen utsago vill USA hindra Kina från att utveckla mer avancerade chip som kan användas för militära ändamål, men en annan aspekt är strikt ekonomisk. Utan halvledare blir det nämligen svårt för Kina att överta USA:s roll som världens ekonomiska stormakt.

KällaReuters
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också