HemNyheterAffärerTyskt statsstöd till Intel kan skickas tillbaka till statskassan

Tyskt statsstöd till Intel kan skickas tillbaka till statskassan

Dragkamp mellan tyska ministrar uppstår efter att 10 miljarder euro numera står utan ägare.

Intels kommande fab-bygge i Magdeburg har skjutits på framtiden till så sent som 2029–2030, rapporterar tyska Hardwareluxx. Det väntas innebära att de 10 miljarder euro som den tyska federala regeringen skakat fram i stöd till projektet kan återgå till statskassan, där hela 3,96 miljarder hade budgeterats till Intel redan i år.

Den tyska förbundskanslern Olaf Scholz har i omgångar meddelat att han fortsatt väntar sig att Intel-fabriken, Fab 29, blir av trots förseningarna. Att Intel skulle återuppta byggnationen förefaller däremot osannolikt om finansminister Christian Lindner får som han vill och stödpengarna omdirigeras till statskassan för investeringar på annat håll.

Redan under hösten hade analytiker likt Alexander Schiersch vid German Institute of Economic Research till Deutsche Welle spått att sannolikheten att Fab 29 blir av är ”högst 50 procent”. Om vi till detta lägger till faktumet att Intel kommer behöva omförhandla subventionerna i fråga med en ny tysk regering blir ekvationen allt svårare att få ihop för Intel – som har bränder att släcka på annat håll.

Med det sagt är pengarna som öronmärkts för Fab 29 och Intel ännu inte indragna. Robert Habeck, landets ekonomiminister och en av de huvudsakliga proponenterna till Intel-projektet i Magdeburg, uppges vara emot att formellt dra in stödet. Stödpengarna står också under just Habecks ministeriums kontroll, som enligt Hardwareluxx på sin höjd föredrar att styra om pengarna till andra satsningar på ekonomisk tillväxt och klimatinitiativ – snarare än att släppa miljarderna till den federala regeringen.

Satsningen i Magdeburg är likt andra inställda Europa-satsningar för Intels del långt ned på listan av problem. I jakt på lönsamhet är en avyttring av FPGA-designern tillika dotterbolaget Altera högt upp på agendan, medan de 8,5 miljarder USD som utlovats ur den amerikanska Chips Act-kassan utan att levereras också håller Intel-VD:n Pat Gelsinger vaken om nätterna.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också