HemNyheterPolitikTyskland räds Intel-utträde

Tyskland räds Intel-utträde

Företagsparken i Magdeburg som skulle byggas upp kring Intel kan sakna investerare om bolaget uteblir, befarar det tyska vänsterpartiet.

Den tyska delstaten Sachsen-Anhalt har inlett fingerpekandet inför ett eventuellt Intel-utträde ur bolagets planer på etablering i Magdeburg. Sedan tidigare har bolaget ställt in planer på expansion i Frankrike och Italien, men bedyrat att övriga europeiska anläggningar i Irland, Polen och Tyskland inte påverkas.

Sedan dess har läget för Intel däremot förvärrats markant. Bolaget har bland annat tvingats avskeda 15 procent av sin globala arbetskraft, sålt av andelar i ARM och tappat en potentiell storkund i ARM-ägaren Softbank. Det sistnämnda är ett problem för Intel då bolaget är en kund fattigare på 1,8 nanometer – något anläggningarna i Magdeburg var tänkta för, tillsammans med andra avancerade framtida tekniker.

Situationen har enligt tyska Golem fått vänsterpartiet i den delstatsparlamentet att utvärdera vad ett potentiellt Intel-utträde skulle betyda för regionen. Utredningen visar att investeringsviljan för bolag att etablera sig i området runt de planerade faciliteterna är starkt – men att det kan visa sig omöjligt att sälja eller hyra ut mark om Intel uteblir.

The state government is playing poker with Intel and investing millions without any firm guarantees […] That’s very dangerous. If Intel’s decision to locate here fails, the state government will have to bear the responsibility for this risky business.

– Eva von Angern, politiker i tyska vänsterpartiet

Vidare lyfter politikern Eva von Angern att hennes delstat investerat miljontals euro i infrastruktur, utan att få några som helst garantier från Intel. Så sent som sommaren 2023 kom Intel och Tyskland överens om investeringar i storleksordningen drygt 30 miljarder euro, där 10 miljarder var federalt stöd.

Huruvida Intel får ihop ekvationen med fortsatta investeringar i Magdeburg medan bolaget ska spara in 10 miljarder USD under 2025 i takt med att kunder faller bort återstår att se. Ett tänkbart scenario är att Intels VD Pat Gelsinger än en gång tar fram den extra stora tiggarmössan och propsar på hur viktigt Intel är för EU:s Chips Act-ambitioner, där målet är att 20 procent av världens halvledare räknat i värde ska produceras inom unionen år 2030.

Allt är dock inte becksvart för Tyskland och investeringar från stora halvledartillverkare. Idag tisdag väntas det TSMC-ledda konsortiet ESMC högtidlighålla det första spadtaget utanför Dresden – där halvledarproduktion på 28 nanometer ska inledas år 2027.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också