Intel ser till slut att få sin vilja igenom och säkra 9,9 miljarder euro i statligt stöd från Tyskland, rapporterar tyska Handelsblatt. Uppgifterna kommer blott dagar efter att finansminister Christian Linder öppet hävdat att landet inte har mer än de ursprungliga 6,8 miljarder euro att avvara till projektet som skulle innebära att Intel tillverkar kretsar inom Europa på 2 nanometer.
Slutförhandlingarna uppges äga rum under den kommande helgen, där målet enligt Reuters är att Intels VD Pat Gelsinger tillsammans med representanter från den tyska federala regeringen ska underteckna överenskommelsen på måndag. Att inga byggstart ännu inte skett har Intel upprepade gånger attribuerat till ett ändrat ekonomiskt läge med bland annat höjda energipriser inom unionen.
Intels vara eller icke vara i Tyskland har varit föremål för debatt under en längre tid. Den kanske starkaste markeringen kom från det amerikanska bolagets sida under mars månad då bolaget i mer eller mindre samma andetag gick från att tacka sitt nya värdland för en ”konstruktiv dialog” för att sedan hota med att skrota hela projektet.
Att energi tillsammans med ädelgaser blivit dyrare sedan Rysslands invation av Ukraina är en detalj som inte är att förglömma i sammanhanget. Intels kommande fabrik väntas på egen hand dra lika mycket ström som resten av Magdeburg, samtidigt som Tyskland gjort sitt yttersta för att rusta ned landets kärnkraft i efterdyningarna av 2011 års Fukushima-katastrof.
Att Intel och Tyskland återigen inte bara åter är på banan, utan snubblande nära mållinjen är dock ett gott tecken för EU:s ambitioner om att bli en världsspelare på halvledarmarknaden. Exakt hur överenskommelsen ser ut hoppas vi kunna rapportera om på måndag.