Från att ha varit mycket Taiwan-inriktat har TSMC börjat investera alltmer på annat håll, detta som direkt följd av geopolitiska spänningar och behovet av Taiwan att bygga starkare internationella allianser. Totalt ska inget mindre än 24 nya anläggningar på plats, vilket visar sig vara en logistisk utmaning och då inte minst när det kommer till att anskaffa rätt kompetens.
I samband med TSMC:s senaste kvartalsrapport berättade styrelseordförande C.C. Wei att bristen på arbetskraft hotar bolagets ambitiösa expansionsplaner. Uttalandet kommer trots att bolaget på senare år rekryterat som aldrig förr – det som var en personalstyrka om 51 000 år 2019 uppgick till närmare 85 000 i början av 2025. Prognosen för 2026 är att antalet anställda ska nå hela 100 000, vilket vore en dubblering på sju år.
Utmaningarna i att fylla alla tilltänkta arbetsplatser beror dels på något så vanligt som att det finns personalomsättning, där takten anställda som årligen lämnar bolaget uppges ligga på mellan 2 000 och 3 000 personer. Svårare är det som beskrivs som ”kulturella utmaningar”, där medarbetares förväntningar på balans mellan arbete och privatliv krockar med den arbetskultur TSMC är vana vid på hemmaplan. Detta gäller inte minst i USA där bolaget satsar hela 165 miljarder USD i sammanlagt nio nya anläggningar.
Källor till branschtidningen Digitimes gör gällande att TSMC lägger stort fokus på att rekrytera från amerikanska konkurrenter som Intel, Globalfoundries och Texas Instruments, men att de även vid topprekryteringar från dessa bolag upplever att sagda skillnader i arbetskultur utgör en utmaning.
För att komma tillrätta med personalbristen globalt, då främst i USA, har TSMC behövt att med rejält tilltagna lönepåslag locka taiwanesiska anställda att flytta. Bolaget viftar även med den stora sedelbunten framför nyexaminerade universitetsutbildade, samtidigt som de även lockar individer på praktik internationellt att ta anställning med hög ingångslön.
Expansionen utomlands innebär även finansiella påfrestningar för TSMC. Bolagets anläggning i Kina beräknas förvisso ha gjort en vinst om 800 miljoner USD under år 2024, men den helt nya i Arizona som tillverkar kretsar om 4 nanometer väntas redovisa en förlust om 440 miljoner USD. I Japan och Europa väntas underskott om 132 respektive 15 miljoner USD redovisas. Nämnvärt här är dock att verksamheterna i Arizona, Japan och Europa är i startgroparna och att förlust sannolikt vänder till vinst i samband med att fabrikerna når full produktionskapacitet.