HemNyheterTillverkningTSMC uppmanar kunder att migrera till 28 nanometer

TSMC uppmanar kunder att migrera till 28 nanometer

Världens största kontraktstillverkare uppmanar sina kunder att gå över till 28 och 22 nanometer.

Majoriteten av alla världens kretsar bygger på äldre teknik, med transistorer i storleksordningen 65 och 40 nanometer. Detta beror på att mycket av elektroniken som framställs inte är komplex nog för att dra nämnvärd nytta av att krympa den och förlägga tillverkningen till en modernare process. I många fall är en sådan manöver rentav en förlustaffär – så länge kapacitet hos tillverkarna finns.

Världens största kontraktstillverkare, TSMC, meddelar nu att tiden är kommen för bolag att modernisera sitt kretsutbud. Cirka 25 procent av TSMC:s intäkter är från noder på 40 nanometer och äldre, att ställa mot dess taiwanesiska konkurrent UMC och kinesiska SMIC vars rapporter visar att intäkterna för motsvarande teknik i båda fallen är över 80 procent, skriver Anandtech.

So, lots of customers’ product today is at, let’s say 40 nm or even older, 65 nm. I think the customer going to get a benefit, economic benefit, scaling benefit, you have a better power consumption. But they’ve already got a chip that works. Why? Oh, then you could say why we do advanced technology. Yeah. Yeah. I mean, it’s, uh, find just the nature of the summit is you go to a next node, you get a better performance and better power and overall you get a system level benefit.

– Kevin Zhang, Senior VP Business Development, TSMC

TSMC:s Kevin Zhang resonerar är att kapaciteten på äldre processer är uppnådd och att ingen ny sådan kommer tillföras inom en snar framtid. Ur TSMC:s synvinkel är modernisering en naturlig del av processen – trots att investeringen för kunder av enklare kretsar kan ta många års försäljning att hämta hem. Bolagets iver i att få med kunder från 65 och 40 till 28 nanometer har sannolikt också att göra med att kapaciteten expanderas för den senare.

Tidigare i sommar gick TSMC ut med att de ska bygga ut kapaciteten för äldre noder, men hur gamla var vid tillfället oklart. Att TSMC nu rekommenderar 28 nanometer har att göra med att bolaget helt enkelt drar gränsen för dess expansion där. Bolagets 28-nanometersteknik lanserades i en kommersiell produkt för drygt tio år sedan, december 2011.

I TSMC:s produktfamiljer 28 och 22 nanometer ingår nämligen en rad olika alternativ, till exempel 22ULP (Ultra-low power) och 22ULL (Ultra-low leakage). Det är sannolikt hit Zhang och TSMC vill flytta över sina kunder, då dessa tillverkningsprocesser ses som framtidens motsvarigheter till dagens 65 och 40 nanometer. Samtidigt har bolaget bland branschens bästa marginaler och gör sannolikt allt de kan för att hålla marginalerna uppe.

Uttalandena bör också ses mot en bakgrund av att tillfrågan på enklare elektronik minskar – samtidigt som de fabriker som byggts under tidigt 20-tal inom kort är klara att producera chip. Prishöjningar över brädet och modernisering av produkter som kunder låter tillverka på äldre noder kan rentav vara ett måste för att finansiera TSMC:s satsningar mot 1,4 nanometer år 2030.

KällaAnandtech
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också