HemNyheterTillverkningTSMC ökar kapaciteten på äldre noder med 50 procent

TSMC ökar kapaciteten på äldre noder med 50 procent

För att möta världens alla behov bygger TSMC ut kapaciteten även för äldre tillverkningstekniker.

De stora kretstillverkarna Intel, Samsung och TSMC investerar som aldrig förr för att bygga bort chipbristen, men då handlar det främst om nya fabriker för spjutspetstekniker. Kanske mest skriande är bristen när det kommer till legacy nodes (sv. äldre noder), där rapporter hittills endast talat om att Samsung har för avsikt att på stor skala göra någonting åt saken.

Nu går TSMC ut med att de planerar bygga ut kapaciteten för äldre noder och det rejält. Fram till år 2025 ska kapaciteten byggas ut med runt 50 procent. Intressant nog handlar det inte om att bygga ut redan befintliga fabriker, utan att bygga helt nya i Taiwan, Japan och Kina. För att illustrera behovet av äldre noder använder TSMC en telefon som exempel, där kretsar baserade på de mest avancerade med spjutspetsteknik hela vägen tillbaka till ålderdomliga 350 nanometer används.

För att möta världens alla behov bygger TSMC ut kapaciteten för tillverkningstekniker hela vägen tillbaka till ålderdomliga 350 nanometer.

Ett annat område där äldre noder används är bilindustrin, där dagens moderna bilar använder tusentals kretsar. Det gäller inte minst batteridrivna modeller med funktioner för självkörning. Förutom industriapplikationer är bilindustrin en av de stora drivkrafterna bakom EU:s och USA:s satsningar Chips Act respektive CHIPS for America Act.

En återkommande fråga är varför många väljer att stanna kvar vid äldre noder istället för att gå över till mer moderna diton, med möjligheten att få ut betydligt fler och mindre chip på en kiselplatta (eng. wafer). Anledningarna till detta är flera. Vissa kretsar är redan så pass små att krympningar är meningslösa när de i slutändan ändå måste anslutas till ett visst antal kontaktstift, medan vissa analoga transistorer är extremt svåra att krympa. Andra kretsar säljs för korvören, varför return of investment för en krympning i teorin skulle kunna räknas i tusentals år.

Förutom att möta marknadens behov är det ingen högoddsare att TSMC:s stora satsning på äldre noder är ett sätt att möta Samsung, som genom bland annat detta hoppas att fram till 2026 öka sin kundbas från 100 till 300 klienter. Duon har sällskap så gott som alla andra kontraktstillverkare, undantaget Intel som till största del kommer erbjuda spjutspetstekniker till sina kunder.

KällaAnandtech
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också