HemNyheterTillverkningTSMC tilldelas 6,6 miljarder USD för tredje Arizona-fabrik

TSMC tilldelas 6,6 miljarder USD för tredje Arizona-fabrik

En tredje anläggning ska stå klar år 2030 och tillverka kretsar i spjutspetsen.

Världens största halvledartillverkare, taiwanesiska TSMC, är näst på tur när det amerikanska handelsdepartementet delar ut Chips Act-pengar. Bolaget får 6,6 miljarder USD i stöd för dess satsningar på avancerad halvledartillverkning i Phoenix, Arizona – och upp till ytterligare 5 miljarder i lågräntelån från den amerikanska staten.

Det hela innebär att TSMC:s satsning i Arizona utökar sina satsningar från två fabriker till ett värde om cirka 40 miljarder till 65 miljarder USD. Den nya totalsumman inkluderar en satsning på en tredje fab, som ska stå redo år 2030. Denna ska i sin tur komplettera grannfaciliteten som år 2028 väntas gå in i produktion på kretsar om 2 nanometer.

TSMC:s första anläggning i Phoenix väntas stå produktionsklar under 2025. Den ursprungliga planen var tillverkningsstart redan under 2024, med bland annat Tesla som lanseringskund på 4 nanometer. Just 4 nanometer, N4 på TSMC-lingo, är en förfinad variant av bolagets 5-nanometersteknik och faciliteten för att tillverka dessa kretsar i USA var bolagets ursprungliga plan.

Att TSMC gått med på att förlägga tillverkningskapacitet i bleeding edge-klassen i USA enstaka år efter att teknikerna lanseras kan sannolikt tillskrivas stort intresse från kunder och faktumet att Intel skruvat upp sina foundry-ambitioner. TSMC:s process om 2 nanometer väntas gå i produktion i Taiwan år 2026, att kunna följa upp den så snart som år 2028 i USA är ett sätt att möta de i huvudsak amerikanska kundernas behov.

These are the chips that underpin all artificial intelligence, and they are the chips that are necessary components for the technologies that we need to underpin our economy, but frankly, a 21st century military and national security apparatus.

– Gina Raimondo, amerikansk handelsminister

Någon som talar om hur TSMC:s kretsar fyller samhällsbehov är handelsminister Gina Raimondo. Förutom att tala om ekonomin talas det också om nationell säkerhet, ett återkommande kodord i landets ambitioner om att förpassa Kinas halvledarsektor till stenåldern. Att bolag som Apple, AMD, Nvidia och Qualcomm i hög grad förlitar sig på tillverkning hos TSMC är också en del i ekvationen – att ha den taiwanesiska kontraktstillverkaren på amerikansk mark är ur politisk synvinkel ovärderligt.

Att stödpaketet landar på 6,6 miljarder dollar mot en total investering om 65 miljarder är sannolikt inte en anledning att fira för TSMC. Bolagets före detta VD Mark Liu meddelade tidigt under 2023 att bolaget hoppades på att den amerikanska staten skulle ta 40 procent av notan för satsningarna i Arizona – om än jämfört mot den ursprungliga budgeten på cirka 40 miljarder dollar.

Enligt Reuters väntas nya Chips Act-anslag utannonseras nästa vecka, då Samsungs satsningar i Texas väntas vara näst på tur. Det sydkoreanska bolagets totala budget rapporterades i november uppgå till cirka 25 miljarder dollar, vilket med enkel matematik placerar de sannolika statliga stöden i häraden 2–3 miljarder, med en lika stor pott pengar tillgängliga i förmånliga lån. Huruvida USA kan förmå Samsung att investera i ännu en anläggning likt fallet TSMC återstår att se.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik år 2003 och inledde därefter skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också